Мій гарний знайомий, колишній воїн-афганець Сергій Кирилович сумлінно виготовляє у столиці гарні меблі, пильнує політичні новини, раз по раз круто криє як лідерів з рідної Донеччини, так і Президента, одначе на київські майдани не поспішає. Каже, що на одному Майдані він уже сказав своє, добився оновлення верхів і тепер хоче, щоб ці верхи, насамперед глава держави, сказали в нинішню «лиху годину» тверде й вирішальне слово. А вже тоді народу виходити чи не виходити на вулиці. «Ковтнувши» останні новини, Кирилович нервує: мовляв, чому після чергових перемовин у президентському кабінеті до мене доносять думку Мороза (читайте її, зокрема, в учорашньому числі «Голосу України»), а я, на відміну від наближеної до порога президентської адміністрації баби Параски, не знаю (це було під вечір середи) думки самого Віктора Ющенка?

На Банковій наче почули сердитого афганця. Після двадцятої години позавчора інформагентства розповсюдили думку Президента, висловлену ним особисто після зустрічі з лідерами «Нашої України» та Партії регіонів. Віктор Ющенко закликає членів коаліції дотриматися регламенту і дати «Нашій Україні» та БЮТ реалізувати свої права при розпаді попередньої коаліції. «Норма регламенту передбачає, що група політичних сил, яка сформувала коаліцію, має право протягом 10 днів після заяви будь-якої із сторін про вихід з коаліції захистити свою ідею про коаліцію і попрацювати над її збереженням і пошуком нових прихильників». «Якщо вихід із коаліції відбувається таким способом, що цього маневру не відводиться партнерам, — це є порушення регламенту», — наголосив Віктор Андрійович.

За його словами, дискусія, яка точиться в парламенті між «Нашою Україною» і БЮТ, з одного боку, та КПУ, СПУ й Партією регіонів — з другого, спричинена тим, що «ті дві сторони, які залишилися в коаліції, будуть позбавлені права, закріпленого регламентом на такий характер поведінки».

Президент визнав і порадив: «Де-факто більшість є, але її треба формалізувати в нормативному полі. Чи це буде 17 числа, чи 15-го — різниці немає. Окрім однієї, що дотримується регламент».

Водночас Віктор Ющенко сказав, що під час зустрічі з представниками «Нашої України» та Партії регіонів закликав не перекуповувати депутатів при формуванні коаліції. Бо, як він зауважив, ми після дебатів за демократичні засади проведення виборчої кампанії стали свідками перших ознак повернення до цієї ганебної практики. Так само закликав виключити «з обіходу міжфракційних стосунків» антизаконні принципи: тиск і шантаж. Певне, глава держави мав на увазі приклад «несподіваної переміни позицій» деяких представників «НУ» і БЮТ, які, всупереч рішенням своїх фракцій, голосували за кандидатуру керівника парламенту і його першого заступника.

А загалом, як бар’єр для виникнення подібних патових ситуацій у парламенті і поза ним, Віктор Ющенко вважає доцільним виробити документ, що регламентував би відносини політичних сил, які входять до більшості та опозиції. Відсутність такого документа, меморандуму, угоди не тільки дистанціює політичні сили, але породжує взаємну недовіру, відчуття намагання узурпації влади і дискредитації одних політичних сил іншими».

Чи вдовольниться Кирилович таким словом глави держави — судити вам. Особисто мені, як-то кажуть, і хочеться, і колеться: хочеться, щоб він не збайдужів політично і в разі потреби вийшов на Майдан; колеться — бо раптом кине виготовляти класні меблі?