Ранкове засідання 13 липня

Жодних позитивних зрушень у ситуації, що склалася у парламенті, після сформування антикризової коаліції не сталося: на вулицях під стінами Верховної Ради — намети, мітинги обох політичних таборів, у стінах — мегафони та сирени. Депутати мали сформувати парламентські комітети та обрати їх керівництво, але роботу парламенту було знову заблоковано.

Погоджувальна рада, що відбулася перед початком пленарного засідання, завершилася нічим. Із журналістами спілкувався лише лідер фракції «Наша Україна» Роман Безсмертний. За його словами, позиція «Нашої України» така: до 17 липня, доки не завершено етап розпуску попередньої парламентської коаліції і формування нової, про жодні дії в рамках Верховної Ради не може бути й мови. Р. Безсмертний повідомив, що «Наша Україна» попередила Голову Верховної Ради та фракції, що не братиме участь у процесі формування та обрання керівництва парламентських комітетів, доки шляхом діалогу і виконання Регламенту не буде створено робочу атмосферу у Верховній Раді.

«Доки буде можливість ініціювати діалог у Верховній Раді, ми будемо просити всіх учасників сісти за стіл переговорів і шляхом діалогу досягнути домовленостей, — сказав лідер фракції «Наша Україна». — Ми проти радикалізації ситуації у парламенті і на місцях. Треба шукати відповідальним політикам вихід із ситуації, що склалася». Роман Безсмертний також наголосив, що на зустрічі з Президентом України, де були присутні Голова Верховної Ради і представники від фракцій «Наша Україна» і Партії регіонів, обговорювали нинішню ситуацію у Верховній Раді та які кроки треба робити всім, щоб подолати парламентську кризу. Депутат наголосив: ішлося не про розширення коаліції, а про оцінку ситуації та пошуки розв’язання проблем. І всі сторони прекрасно розуміють, що допомогти може тільки діалог. А якщо діалог не відбудеться — єдиним розв’язанням ситуації буде розпуск Верховної Ради. Але доки залишається можливість вести діалог, зауважив Р. Безсмертний, він мусить відбутися. Водночас, за його словами, у парламенті сьогодні незрозуміло, хто де-юре і де-факто парламентська більшість і хто — опозиція. А без цього Верховна Рада не може здійснювати жодних кроків.

Зранку у сесійній залі зареєструвалися лише депутати з антикризової коаліції. Глава парламенту Олександр Мороз надав слова для виступу представникам усіх парламентських фракцій. Новітні «більшовики» промовляли під свист і виcк, коли слово отримували опозиціонери — шум вщухав. Зокрема, заступник голови фракції Партії регіонів Микола Азаров закликав парламент якнайшвидше сформувати парламентські комітети і розпочати роботу, щоб вирішити нагальні економічні та соціальні проблеми в державі, вдосконалити законодавче поле. Депутат повідомив, що фракцією Партії регіонів підготовлено законопроекти про Кабінет Міністрів, парламентську більшість та опозицію, які сповна відповідають новій редакції Конституції. До того ж, запевнив М. Азаров, коаліція простягає руку для співробітництва усім політичних силам в парламенті.

Представниця фракції «Наша Україна» Лілія Григорович заявила, що в Україні сталася безпрецендентна подія, яку громадськість охарактеризувала так: «Вони знову повертаються...» Під час зйомок журналістами телеканалу СТБ наметового містечка навколо парламенту стався інцидент з участю народних депутатів із фракції Партії регіонів, котрі побили телеоператора та вилучили у журналістів зняті відеоматеріали. Голова Верховної Ради О. Мороз повідомив, що звернувся до Генеральної прокуратури та МВС з проханням розслідувати цей інцидент та поінформувати Верховну Раду.

Те, що відбувається у Верховній Раді, — це небажання реалізовувати вимоги Конституції про реальну передачу влади парламенту, — заявив у своєму виступі лідер комуністів Петро Симоненко. Він повідомив, що фракція КПУ готова допомогти парламентській коаліції створити новий склад Кабінету Міністрів і наполягає, щоб Президент України вніс на розгляд Верховної Ради кандидатуру на посаду прем’єра. П. Симоненко також зазначив, що мав зустріч з керівництвом уряду Російської Федерації і отримав запевнення, що російська сторона готова розпочати новий переговорний процес про постачання газу в Україну.

А один із лідерів фракції БЮТ Олександр Турчинов, як зазвичай, був категоричним. Він заявив: те, що відбувається у Верховній Раді, — «антиконституційний заколот» для встановлення в Україні диктатури. О. Турчинов також повідомив, що БЮТ переходить в опозицію до «комуно-кримінально-зрадницької більшості» і до спроб знову побудувати в Україні кучмізм. Позиція БЮТ, за його словами, —жодних кулуарних перемовин, жодної широкої коаліції. Фракція БЮТ звернулася до «Нашої України» з вимогою не вести переговори з «новокоаліціянтами», а до Президента України — з вимогою виконати свій конституційний обов’язок і підписати указ про розпуск парламенту, який, за словами депутата, «зганьбив себе зрадою».

У свою чергу, Голова Верховної Ради Олександр Мороз зауважив: порушують норми Регламенту і Конституції та звичайної людської поведінки якраз ті, хто блокує роботу парламенту. «Цей свист — спроба зірвати роботу Верховної Ради, щоб затягнути час, відведений Конституцією на формування Кабінету Міністрів», — сказав О. Мороз. Глава парламенту також повідомив, що 12 липня Печерський місцевий суд Києва розглянув чотири позовні заяви щодо легітимності обрання керівництва Верховної Ради і створення парламентської коаліції. І всі позовні заяви відхилено. Це, за словами О. Мороза, якраз і є доказом того, що все відбувалося у правовому полі. Головуючий оголосив перерву у роботі пленарного засідання до 16-ї години, скликавши на 15-ту годину погоджувальну раду, на якій фракції мали подати свої пропозиції щодо персонального складу комітетів Верховної Ради та їх керівництва. Однак на те, що робота парламенту нарешті увійде у нормальне спокійне робоче русло, в усіх політичних сил дуже мало сподівань.

Учора в парламенті активно обговорювали ще й таке: парламентських журналістів при вході до балкону «ложі преси» почали ретельно обшукувати. Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк пояснив представникам мас-медіа, що до керівництва парламенту надійшла інформація, мовляв, частина народних депутатів хоче пронести через журналістів пальну суміш у «грілках», щоб її скидати з балкона в сесійну залу.

На вечірньому засіданні парламент проголосував лише одне рішення — до складу комітетів Верховної Ради входитимуть від 7 до 20 народних депутатів. І оскільки фракції «Наша Україна» та БЮТ не подали пропозицій стосовно розподілу парламентаріїв по парламентських комітетах, Голова Верховної Ради О. Мороз закрив пленарне засідання до сьогоднішнього ранку.