Вечірнє засідання 11 липня

Першим заступником Голови Верховної Ради України обрано комуніста Адама Мартинюка. За таке рішення в режимі таємного голосування бюлетенями після напруженого протистояння в сесійній залі проголосували 239 народних депутатів, котрі входять до парламентської антикризової коаліції. Адам Іванович за свою політичну кар’єру отримав крісло першого заступника Голови ВР уже втретє.

А розвивались увечері події в парламенті так само драматично, як і зранку. У кожного була своя правда: нова парламентська більшість налаштувалася тримати оборону хоч до ранку і працювати, допоки не визначаться з усіма питаннями порядку денного, а нова опозиція готувалась до наступу. Поскидавши піджаки і краватки, депутати стали знову заносити до зали мегафони. Під виття пискавок і сирен, незважаючи на стусани і сутички (не обійшлось і без відірваних гудзиків та роз’юшених носів), глава парламенту Олександр Мороз поставив на голосування проект постанови про перелік, кількісний склад і предмети відання парламентських комітетів, і електронне табло висвітило 227 «за». У порівнянні з попереднім скликанням комітетів побільшало на два — з’явився новий Комітет із питань правосуддя, а Комітет із питань будівництва, транспорту, житлово-комунального господарства і зв’язку розділили на два — з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та з питань транспорту і зв’язку. Отже, у Верховній Раді діятимуть 26 профільних комітетів та спеціальна контрольна комісія з питань приватизації.

Голова оголосив про входження до парламентської коаліції двох народних депутатів із фракції «Наша Україна» — Олександра Волкова і Володимира Заплатинського та «бютівця» Володимира Зубика. Незважаючи на невпинні «шумові ефекти» в залі, депутати рухалися далі за порядком денним і розпочали розгляд питання про обрання Першого заступника Голови Верховної Ради. Безальтернативним кандидатом на цю посаду за пропозицією лідера фракції комуністів Петра Симоненка було висунуто Адама Мартинюка.

Після кількох позапланових перерв для консультацій о 18.15 Олександр Мороз повідомив, що мав телефонну розмову з Президентом України Віктором Ющенком і нині його запрошено на зустріч із главою держави. Пленарне засідання глава парламенту не закрив, і майже три години і депутати, і журналісти чекали завершення перемовин. А результат був і прогнозований, і несподіваний водночас: за словами О. Мороза, Віктор Андрійович висловився за створення в парламенті широкої коаліції політичних сил, що підтримав і глава парламенту.

Щоб таки обрати Першого заступника Голови ВР, що, за регламентом, мало відбутися в таємному режимі, депутатам довелося переобрати керівництво лічильної комісії. Адже депутати-«нашоукраїнці» та «бютівці», в тому й числі й голова лічильної комісії Євген Шаго (БЮТ), за словами депутата Ярослава Сухого, ігнорували запрошення на її засідання. За рішенням 12 із 22 членів лічильної комісії її головою став «регіонал» Ярослав Сухий, а заступником — комуніст Петро Цибенко.

Коли розпочалось таємне голосування, в кулуарах парламенту запанував відносний спокій, хоча раніше «бютівці» знову погрожували перешкоджати та блокувати. Жодних сутичок чи протистоянь біля столів реєстрації, кабінок та скриньок не виникло. І близько півночі голова лічильної комісії Ярослав Сухий повідомив про результативне голосування: за обрання Адама Мартинюка Першим заступником глави парламенту проголосували 239 народних обранців. Вітання, оплески, квіти — і Адам Іванович сідає на місце в президії біля Голови Верховної Ради.

Наступне пленарне засідання парламенту відбудеться сьогодні, у четвер. У середу вирішили засідання не проводити, а дати народним депутатам і фракціям час визначитися з персональним складом комітетів та кандидатурами на посади голів і заступників комітетів.