Голова Верховної Ради України Олександр Мороз під час зустрічі з доповідачем Комітету Парламентської асамблеї Ради Європи з правових питань та прав людини Сабіною Льойтхойссер-Шнарренбергер виступив за всебічне розслідування «справи Гонгадзе» і висловив сподівання, що Апеляційний суд Києва ухвалить об’єктивне рішення.

«Я прибічник розслідування в повному обсязі. Потрібна цілковита ясність у цій справі, необхідно поставити крапку», — наголосив, як повідомляє прес-служба Верховної Ради, О. Мороз.

Глава парламенту також сподівається, що контроль з боку ПАРЄ буде корисний для України і сприятиме встановленню істини. «Це буде своєрідний елемент очищення, — зазначив він. — Необхідно усвідомити, що всі рівні перед законом і замах на людське життя ніколи не залишиться безкарним». Голова Верховної Ради України також запевнив, що він сприятиме доведенню «справи Гонгадзе» до завершення.

Пані С. Льойтхойссер-Шнарренбергер (Німеччина) було призначено доповідачем Комітету ПАРЄ з юридичних питань та прав людини у «справі Гонгадзе», а з жовтня 2005 року — також стосовно розслідування інших злочинів, можливо, скоєних найвищими посадовцями України під час президентства Л. Кучми, для підготовки спільної доповіді. У зв’язку з розширенням її повноважень та новими подіями, які відбулися після її останнього візиту до Києва в травні 2005 року, зокрема початком судового процесу над декількома підозрюваними у «справі Гонгадзе», доповідач ПАРЄ побажала знову здійснити візит до Києва з 10 по 12 липня 2006 року.