Учора зранку журналісти та всюдисуща баба Параска заздалегідь до призначеної зустрічі зайняли позиції біля секретаріату Президента: тут мали розпочатися консультації Голови Верховної Ради та лідерів фракцій з главою держави про ситуацію в парламенті. На них з деяким запізненням прибули Олександр Мороз, в. о. прем’єра Юрій Єхануров, лідер блоку «Наша Україна» Роман Безсмертний та координатор більшості Віктор Янукович. Для стовідсоткової явки бракувало тільки Юлії Тимошенко.

Про що домовилися з Президентом, журналістам після закінчення зустрічі розповів Голова Верховної Ради. За його словами, консультації зводилися до обговорення питання про створення широкої коаліції разом з блоком «Наша Україна». «Ми виходили з потреби об’єднання політичних сил у парламенті і тим самим продемонструвати можливість знаходження компромісів, — запевнив Олександр Мороз. — Сьогодні робоча група з представників коаліції і фракції «Наша Україна» приступила до роботи, щоб підготувати спільний документ, виходячи з необхідності реагування на ситуацію, що склалася».

Одне слово, як дав чітко зрозуміти глава парламенту, до широкої коаліції «обов’язково буде входити «Наша Україна». З цією метою, пояснив він, протягом дня мають відбутися засідання політичних рад партій, що входять до блоку «НУ», та засідання політради Партії регіонів, а вже о 15-й, за підсумками цих засідань, усі «союзники» ще раз зберуться у Президента.

Однак змальований Олександром Морозом план дій на 12 липня майже відразу спростували з обох флангів. Керівник інформаційного департаменту блоку «НУ» Тетяна Мокріді здивувалася, чому «лідер соціалістів призначає засідання політради блоку «Наша Україна»? Вона в принципі не виключає можливості проведення якихось нарад: «Засідання різного формату відбуваються щодня, практично в режимі «нон-стоп». Проте станом на ранок 12 липня у графіку Романа Безсмертного не значиться жодного засідання», — запевнила Тетяна.

Не збиралася проводити політраду і Партія регіонів, якщо вірити повідомленню прес-секретаря лідера ПР Родіона Мірошника: «Звідки з’явилася ця інформація про засідання політради? У нас нічого не планувалося на сьогодні?..»

Ще не встигли «перетравити» спростування партійних речників, як журналістську пильність посилило нове повідомлення: на Банковій несподівано, справді без засідання політрад, розпочалися переговори між «антикризовиками» і «Нашою Україною». Чим вони завершилися, на час підготовки матеріалу до друку не відомо. За проміжним висновком Юрія Єханурова, «тривають переговори з приводу того, щоб будь-які з’ясування відносин відбувалися мирним шляхом, що потрібно сідати за стіл переговорів, і ми є єдиною країною», але «створена раніше демократична коаліція розділяла Україну на Захід і Схід, тоді як новостворена — на Схід і Захід...»

За останнім повідомленням, Президент має намір звернутися до парламенту з пропозицією повернутися в легітимне русло, зокрема, вирішити питання про коаліцію депутатських фракцій та внести кандидатуру на посаду Прем’єр-міністра, «утримавшись від невиважених та безперспективних рішень». Можливо, і справді в письмовому варіанті позиція Президента буде доступніша.

...Тим часом «помаранчеві» збираються блокувати парламентську трибуну до розпуску Верховної Ради нинішнього скликання. Частина «нашоукраїнців» у розмові з авторами цих рядків запевнила, що у коаліцію, де присутня ПР, вони нізащо не підуть.

Анатолій БЕНЬ, Людмила КОХАНЕЦЬ.