Літо — час не лише приємних відпусток, а й суцільних копітких ремонтів. Приміщень, горищ, квартир тощо. У ці благодатні для відпочинку дні киплять вони і на АЕС. З початку червня потрібні планові капітальні й середні ремонти проводяться одночасно на кількох енергоблоках. Але спричиняють нерозуміння й запитання повідомлення відділу зовнішніх комунікацій НАЕК «Енерогатом», коли він сповіщає про непередбачувані зупинки енергоблоків для усунення несправностей.

Приміром, ось таке. «15 червня о 17 год. 05 хв. турбогенератор-4 блока № 4 Запорізької АЕС відключено від електромережі. Після усунення несправностей 16 червня о 01 год. 25 хв. ТГ-4 підключено до енергомережі».

Що ж, у цьому турбогенераторі могло щось трапитися, зважаючи на те, що його ввели в експлуатацію ще 1987 року. До того ж несправність, певно, була незначна і її усунули за кілька годин. Без жодних наслідків для блока, станції, людей, довкілля.

Проте важко знайти пояснення, чому 9 червня в черговий раз було від’єднано від енергомережі 4-й блок Рівненської АЕС.

Цитую заувагу кореспондента УНІАН, яку опублікували чимало ЗМІ і наша газета в тому числі. «10 червня (чомусь не 9, як повідомляв «Енергоатом»), відповідно до аварійної заявки, поданої РАЕС в диспетчерські служби країни, для усунення несправності було зупинено четвертий блок АЕС, який було введено в роботу напередодні після багатоденного позапланового ремонту. Блок зупинено для усунення дефекту в системі охолоджування електричного генератора, який призводив до витоку водню. Саме з цієї причини блок уже зупинявся 2 червня для ремонту, який тривав до 8 червня».

Зверніть увагу: блок було введено після... «багатоденного позапланового ремонту». Усувався той само дефект, як бачимо, не вперше.

Але в подальших повідомленнях відділу комунікацій «Енергоатома» наводяться й інші дещо нечітко визначені несправності, які потрібно усунути. Наводжу дослівно: 15 червня — «підготовка до встановлення компенсаторів». А наступного дня — «підготовка до встановлення компенсаційних коробок». У чому нечіткість? Можливо, йдеться про те саме, але чому різні назви? Й уточнювальне запитання. Необхідність встановлення тих компенсаторів чи компенсаційних коробок виникла в процесі роботи (чого, яких вузлів, механізмів? — Я. Г.) чи їх раніше не встановили взагалі?

Нарешті, радісне повідомлення за 20 число. «19 червня о 12 год. 56 хв. після усунення несправностей енергоблок № 4 Рівненської АЕС підключено до енергомережі».

Та 22 червня о 8-й хвилині на першу ночі той самий блок знову відключають від електромережі. «Для усунення несправностей», — повідомляв той-таки відділ «Енергоатома». Яких же цього разу? Роз’яснення знаходжу в повідомленні за 29 червня: «На енергоблоці № 4 Рівненської АЕС з 22 червня проводиться ремонт статора генератора турбогенератора № 6». Цей ремонт тривавє і нині.

Зверніть увагу, на початку червня цього року усували дефект в системі охолодження генератора, що призводив до витоку водню. Потім виникла потреба встановити десь компенсатори чи компенсаційні коробки і — відлагодити статор генератора турбогенератора № 6.

Про що свідчать ці безперервні ремонти четвертого енергоблока РАЕС? Про недостатню фахову підготовку ремонтників чи серйозні прорахунки тих, хто його будував, монтував тощо, внаслідок чого він став таким «хворобливим»?

Чому, вважаю, треба так прискіпливо сприймати будь-які повідомлення про роботу 4-го енергоблока РАЕС? А тому, що це — новий енергоблок-мільйонник, який було під’єднано до енергосистеми України 10 жовтня 2004 року. Щоправда, його потім не раз зупиняли для усування то тих, то тих технічних неполадок. Пояснювали тоді ці процеси необхідністю підготовки до введення енергоблока у промислову експлуатацію. І чи вона затяглася, чи тоді, у 2004-му, в передвиборній президентській борні одному з тодішніх кандидатів на посаду Президента України потрібно було довести своє вміння керувати державою і підготувати до виборів такий успіх-подарунок.

Загалом якийсь зловісний червень нинішнього року для РАЕС. Наприкінці місяця раптово «занедужав» і старший брат нововведеного блоку — третій, введений в експлуатацію 1986 року. Його було раптово від’єднано від мережі 29 червня — через «нещільність у системі охолодження обмотки статора».

Ремонт статора турбогенератора № 5 третього енергоблока триває й досі...

Коментуючи на прес-конференції питання про термін здачі четвертого блока РАЕС у промислову експлуатацію, після проведення на цій станції 10 червня 2005 року виїзного засідання колегії Державного комітету ядерного регулювання президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашківський зазначив: «... до кінця серпня 2005 року НАЕК «Енергоатом» планує повністю виконати всі передбачені в рамках етапу дослідно-промислової експлуатації роботи на четвертому енергоблоці та підписати акт державної приймальної комісії щодо здачі блока у промислову експлуатацію».

Цікаво, що це промовисте запевнення річної давності відділ комунікацій «Енергоатома» назвав: «Стан безпеки на 4-му енергоблоці Рівненської АЕС відповідає сучасним світовим вимогам».

А за кілька днів, 22 червня минулого року, надходить ще гучніше запевнення: «Експерти МАГАТЕ вкотре високо оцінили роботу Рівненської АЕС». Мовляв, побувавши на станції у 2003 році, відзначивши позитивний досвід у роботі Рівненської АЕС, експерти місії висловили свої зауваження і дали рекомендації для подальшого вдосконалення програм експлуатаційної безпеки. Цього разу «експерти були приємно вражені виконаними коригуючими заходами. В багатьох випадках програми, спрямовані на усунення проблемних питань, були значно глибші... Фахівці-міжнародники відвідали також і енергоблок № 4 і були вражені новим обладнанням мільйонника, чистотою і підтриманням порядку на блоці».

Підсумовуючи співпрацю Рівненської АЕС і МАГАТЕ, повідомляв відділ комунікацій «Енергоатома», генеральний директор РАЕС Микола Фрідман зауважував тоді: «Висока оцінка нашої діяльності місією ОСАРТ не повинна заспокоювати спеціалістів РАЕС, адже роботи на шляху до вдосконалення ще багато... Я впевнений у своїй команді — команді професіоналів...»

Наприкінці грудня минулого року, напередодні Дня енергетика, президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашківський називав працівників компанії єдиною великою професійною родиною.

Тож, завершуючи цю публікацію нагадуванням про ці запевнення і твердження директора Рівненської АЕС і президента компанії «Енергоатом», водночас висловлюємо тривогу стосовно технічного стану енергоблоків Рівненської АЕС. Мабуть, є нагальна потреба ретельно й високопрофесійно розібратися в причинах несподіваних виходів їх із ладу і довести, врешті-решт, до надійного стану, особливо нововведений четвертий блок. Хай фахівці-міжнародники вражаються ним, а ми, громадяни України, маємо бути впевнені в надійності роботи всієї РАЕС.