Футбол. «Голос України» уже не раз повідомляв про те, як київське «Динамо» готується до нового сезону. Сьогодні — розповідь про тренувальний збір чемпіона країни донецького «Шахтаря», що проходить у Швейцарії.

Передсезонну підготовку гірників умовно поділено на дві частини. Спочатку з 20 по 30 червня донеччани тренувалися у скороченому складі, без гравців — учасників чемпіонату світу. Зате в компанії молодих футболістів, у яких перевірили кондиції. Потім команда на два дні повернулася до Донецька і знову вирушила вже на другий, завершальний і найголовніший підготовчий етап.

Цього разу до оранжево-чорних приєдналися гравець збірної Польщі Левандовський, хорвати Даріо Срна, Стіпе Плетикоса, серби Вукич і Дуляй. Не було лише гравців української збірної. Утім, у цьому зборі вони і не братимуть участь зі зрозумілих причин. Наша команда тріумфально вийшла до 1/4 фіналу чемпіонату світу. А отже, її учасники одержали відпустку і приєднаються до свого клубу тільки в середині липня.

Особливу увагу преса і вболівальники звертають на новачків «Шахтаря». Обидва збори з «основою» проводять Олександр Кучер, Сергій Ткаченко, Олексій Гай. Вони вже прижилися в новому колективі. У контрольних іграх показують себе зрілими майстрами. Під час другої частини збору до своєї нової команди приєднався Еммануель Окодува, нігерійський гравець не міг бути тут раніше через сімейні обставини. А тепер, за його словами, він цілковито зосереджений на «Шахтарі» і мріє якомога швидше влитися в новий колектив.

Характерною рисою швейцарських тренувань є те, що чемпіон України проводить велику кількість спаринг-матчів із сильними суперниками. Спочатку це були швейцарські клуби. А тепер — серйозні команди з різних країн. Досить сказати, що на період з 10 по 13 липня Мірча Луческу запланував зустрічі з «Динамо» (Хорватія, Загреб) — 2:0, «Осер» (Франція) — 0:0, «Бенфіка» (Португалія) і «Сьон» (Швейцарія).

Чотири матчі за чотири дні — це неабияке навантаження й ігрова практика. У кожній зустрічі Луческу дає можливість показати себе всім своїм підопічним, які не травмовані. Він багато експериментує зі складом, напрацьовує ігрові зв’язки.

На матчі «Шахтаря» і загребського «Динамо» був присутній президент донецького клуба Рінат Ахметов. Він перебував у справах у Женеві і викроїв кілька годин, щоб побачити гру своєї команди. Він підкреслив, що ступінь готовності «Шахтаря» до сезону буде видно 16 липня, коли гірники зійдуться у двобої за Суперкубок України з київськими динамівцями. Налаштованість на цю зустріч — найсерйозніша. «Шахтар» підходить до неї в доброму настрої, чудово підготувавшися.

Отож матч в Одесі стане прекрасним прологом до складного й цікавого сезону 2006—2007, що розпочинається. Принаймні донеччани ставлять найамбіційніші цілі — неодмінно вигравати кожний матч. Тим паче коли йдеться про такий престижний приз, як Суперкубок.

Руслан МАРМАЗОВ, керівник прес-служби ФК «Шахтар» (спеціально для «Голосу України).

Женева.