— А закон читали?!

Якщо до вас на зупинці трамвая чи у підземному переході підійде чоловік чи дама і попросять закурити або припалити цигарку — пильнуйте! Вони мимоволі провокують вас на співучасть у протиправному вчинку. Бо з 1 липня курити у цих та інших громадських місцях заборонено. З цього числа набрала чинності третя частина статті 13 Закону України «Про заходи з попередження і зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення». За рештою норм закону ми зобов’язані були жити ще з часу його опублікування — 25 жовтня минулого року, однак нова норма чи не найдошкульніша для країни, в якій останнім часом «стало модно» тримати цигарку у зубах усім — від іще беззубих молокососів до вже беззубих дідів.

Громадських місць у нас, як відомо, — куди не повернись, у тому числі під’їзди і громадські вбиральні («Громадське місце — це частина (частини) будь-якого приміщення, споруди, що доступна чи відкрита для населення...»). Понад те, закон дозволяє місцевим органам влади забороняти тютюнопаління і в інших місцях. Одне слово, будьте пильні подвійно, щоб потім не казали: я не знав, що тут курити не можна. Виправдовуватися доведеться не лише перед старенькою «зовсім правильною» пенсіонеркою чи вагітною жінкою, які не хочуть дихати вашим димом, або безпогонним «дружинником». Коли дим від затяжки розвіється, можете побачити перед собою міліціонера, який запропонує вам «пройти» для складання протоколу про адмінправопорушення. Таке право йому надає закон (ст.175-1 Кодексу України про адмінправопорушення —куріння тютюнових виробів у заборонених місцях). «За одну затяжку» у вас не просто можуть одібрати дорогоцінний час на формальності, а й чималеньку суму у вигляді штрафу. Цигарок не забиратимуть, але навіть добровільна сплата штрафу не дає вам підстав запалити тут же другу цигарку «для заспокоєння нервів». А може, ліпше кинути палити?

Анатолій БЕНЬ.

Доповідач ПАРЄ збирається в суд

Сьогодні завершується візит в Україну доповідача Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Сабіни Лотхойзер-Шнарренбергер. У Києві євродепутат збирає відомості для підготовки доповіді про можливі злочини, вчинені в Україні високопосадовцями в роки правління президента Леоніда Кучми. Заплановано зустрічі доповідача з Президентом України, Генпрокурором та в. о. міністрів юстиції і внутрішніх справ.

За повідомленням прес-служби ПАРЄ, вона також зустрінеться з адвокатами, які представляють загиблого в 2000 році журналіста Георгія Гонгадзе, і буде присутня на одному із засідань судового процесу, де розглядаються обставини його загибелі, повідомляє «Інтерфакс-Україна».