Ранкове засідання 11 липня

Зранку роботу парламенту знову було заблоковано. Ще перед початком пленарного засідання депутати із фракції БЮТ заблокували робочий кабінет Голови Верховної Ради Олександра Мороза. І він з’явився у сесійній залі за 10 хвилин до десятої, намагаючись порозумітися з парламентаріями. Депутати-«регіонали» тримали «оборону» довкола парламентської трибуни, проте у сесійній залі виникла сутичка між парламентаріями з «Нашої України», БЮТ і Партії регіонів біля ложі, де працювали співробітники апарату Верховної Ради, котрі обслуговували систему голосування «Рада». У чиїхось руках з’явилися частини роз’єднаних комп’ютерів. Проте рівно о 10-й годині Голова парламенту Олександр Мороз відкрив пленарне засідання. Електронне табло висвітило 254 прізвища народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.

Під вигуки та скандування Голова Верховної Ради зачитав заяву від народних депутатів із фракції СПУ про їх особистий вихід із коаліції демократичних сил і припинення діяльності фракції Соцпартії у цій коаліції. Натомість Олександр Мороз оголосив про офіційне сформування та реєстрацію у Верховній Раді коаліції депутатських фракцій Партії регіонів, СПУ і КПУ. На вимогу двох фракцій головуючий оголосив півгодинну перерву і запросив фракційних лідерів на перемовини.

Однак жодних домовленостей досягнуто так і не було. Один із чільників «Нашої України» Петро Порошенко в інтерв’ю журналістам заявив: нову парламентську коаліцію створено нелегітимно. І партія «Наша Україна», вважаючи неприйнятним формат такої коаліції, доручила президії партії готуватися до дострокових парламентських виборів. «Ті процеси, які відбуваються зараз у Верховній Раді, становлять реальну загрозу єдності країни, — сказав П. Порошенко. — Не бачу жодної іншої можливості, ніж прийняти спокійно рішення про дострокові вибори». Депутат також зазначив, що у парламенті ніколи не було такої ситуації, коли, за його словами, Голову Верховної Ради «під конвоєм Партії регіонів водять із кабінету в кабінет».

Лідер «регіоналів» Віктор Янукович був значно спокійнішим. «Якщо відбудеться розпуск Верховної Ради, ми отримаємо остаточну перемогу і завершиться цей кошмар, — сказав він журналістам. — Але ми не прихильники розпуску Верховної Ради, ми сформували коаліцію і маємо всі умови, щоб сформувати якісний склад уряду і навести лад у країні». Якщо хтось не згоден із новою розстановкою політичних сил, то нехай звертається до суду, наголосив парламентарій. До сесійної зали занесли чотири мегафони, і об 11.10 залунали сирени, а між депутатами знову виникла сутичка.

Глава парламенту Олександр Мороз під виття сирен із парламентської трибуни заявив: це чиста провокація. Дехто не дає працювати парламенту, бо хоче будь-що прийти до влади. «Але ми діятимемо за Регламентом, Конституцією, законами», — запевнив О. Мороз і оголосив чергову перерву.

Однак пристрасті в залі не вгамовувалися. Під виття сирен головуючий надав слово представникам усіх парламентських фракцій. «Нашоукраїнці» та бютівці відмовилися, а лідер комуністів Петро Симоненко, соціаліст Іван Бокий та «регіонал» Євген Кушнарьов, промови яких глушили пискавки й сирени, вкотре закликали відмовитися від безглуздого протистояння та розпочати нормальний діалог. Зрештою, 235 депутатів із нової парламентської коаліції проголосували за оголошення перерви до 16 години і не закривати вечірнє засідання доти, доки не буде розглянуто всі питання порядку денного — про обрання заступників Голови ВР та формування парламентських комітетів.

Потім у залі відбулися збори народних депутатів із фракції Партії регіонів, КПУ та СПУ, котрі ввійшли до парламентської коаліції. Парламентарії одностайно підтримали висунення на посаду Прем’єр-міністра України лідера Партії регіонів Віктора Януковича. Його ж обрали координатором коаліції на нинішню сесію. На наступних сесіях координатор почергово змінюватиметься від кожної фракції. Збори коаліції запропонували Голові Верховної Ради Олександру Морозу одразу ж звернутися листовно до Президента України з проханням внести до ВР кандидатуру Віктора Януковича на посаду прем’єра.

Звертаючись до колег, В. Янукович наголосив: «Недивлячись на всі дії, ми були й залишаємось прихильниками створення широкої коаліції». Він запропонував створити умови для депутатів з інших фракцій, щоб вони могли ввійти до коаліції: віддати деякі посади голів комітетів і, можливо, крісло заступника Голови ВР.

Учора народні обранці вітали з днем народження своїх колег — Петра Кравчука і Станіслава МЕЛЬНИКА.