Фракція Блоку Юлії Тимошенко виключає можливість свого входження до «комуно-олігархічної парламентської більшості» (антикризової коаліції) і так само одностайно вирішила звернутися до Президента Віктора Ющенка з пропозицією розпустити парламент й оголосити дострокові вибори. Про це журналістам після засідання ради БЮТ заявив один з чільників блоку Микола Томенко.

Таку реакцію БЮТ, особливо рішуче налаштованої лідерки блоку, на останні події у Верховній Раді спрогнозувати було неважко. На відміну від реакції ще одного учасника помаранчевої коаліції «Нашої України», чиїх окремих впливових політиків помаранчеві соратники звинуватили в сепаратних переговорах з «Регіонами України» і навіть у готовності влитися до нової антикризової коаліції Януковича—Мороза—Симоненка.

Микола Томенко взяв вище: не виключаючи можливості вступу окремих бютівців до нової коаліції, він вважає, що його блок загалом може перейти не тільки в парламентську опозицію, а й в політичну, тобто до Президента України — «у разі, якщо він (Віктор Ющенко. — А. Б.) переконуватиме «Нашу Україну» приєднатися до коаліції з Партією регіонів».

Сам глава держави досі не давав прямої відповіді, з ким піде почесно очолювана ним політична партія. З одного боку, Віктор Андрійович заявляв, що сприйме коаліцію в будь-якому складі і, як почесний президент «Нашої України», дав доручення на проведення консультацій з Партією регіонів. З другого — у традиційному радіозверненні в суботу заявив: «Реваншу кучмізму не буде. Країна рухатиметься до Європейського союзу. Обраний внутрішньо- і зовнішньополітичний курс залишиться незмінним». В понеділок у Віктора Андрійовича побувала Юлія Тимошенко, яка, як повідомляють ЗМІ, посилаючись на слова поінформованого члена фракції Андрія Шевченка, переконувала Президента в доцільності розпуску парламенту. Стверджують, що своїх однофракційців вона обнадіяла: Віктор Ющенко нібито схиляється до її варіанту.

Й ось замість глави держави своє однозначне слово сказала очолювана ним політична сила. Після чотиригодинного обговорення ситуації, що склалася останнім часом у Верховній Раді, політрада партії Народний союз «Наша Україна» ухвалила рішення не приєднуватися до коаліції Партії регіонів, Соцпартії та Компартії й готуватися до дострокових парламентських виборів. «Рішення ухвалено про те, щоб партія готувалася до дострокових виборів, — сказав після засідання один з лідерів «НУ» Роман Безсмертний. — Ми стоїмо на позиції, що частина підстав для таких дій створена. Рішення це має ухвалити президент, але партія буде готуватися до наступних виборів. Президія НСНУ уповноважена виробити нову політичну стратегію партії й ухвалювати рішення для виконання програмних засад партії».

Не виключено, що на позачергових виборах, якщо вони стануть реальністю, політично популярному БЮТу доведеться «спрацювати навпаки» і, замість критичних стріл на адресу «Нашої України», тепер піднімати її підупалий рейтинг за рахунок свого. Відповідаючи на питання, чи можливе об’єднання списків «Нашої України» та БЮТ у разі дострокових виборів, Роман Безсмертний відповів: «Це справа переговорів з Блоком Юлії Тимошенко. Якщо такі переговори будуть результативні і якщо буде ухвалено рішення про дострокові вибори, зрозуміло, що змістом (переговорів) буде питання спільного списку. Якщо ні, то партія піде сама».