Зовнішня політика України з формуванням анти-кризової парламентської коаліції залишатиметься незмінною й відповідатиме курсові, проголошеному Президентом України. Про це заявив Голова Верховної Ради України Олександр Мороз під час своєї першої міжнародної зустрічі в ранзі керівника парламенту з керівниками дипломатичних представництв, акредитованих в Україні.

У зустрічі з новообраним Головою ВР взяли участь близько 70 послів іноземних держав. Звертаючись до дипломатів, О. Мороз сказав, що процедура обрання Голови Верховної Ради 6 липня відбулася строго у відповідності до Конституції України та Регламенту Верховної Ради. Глава парламенту поінформував іноземних дипломатів про свою зустріч із Президентом України Віктором Ющенком, на якій ішлося в тому числі й про необхідність формування широкої коаліції за участю блоку «Наша Україна». О. Мороз зазначив, що участь цього блоку в діяльності коаліції дасть змогу «об’єднати Україну, завершити політичну реформу, розширити права органів місцевого самоврядування», а також «ліквідувати двовладдя на місцевому рівні». При цьому керівник українського парламенту наголосив, що вважає своїм святим обов’язком консолідацію українського суспільства, яке було розколоте штучно.

Олександр Мороз висловив переконання, що найближчим часом буде сформовано комітети Верховної Ради, обрано заступників глави парламенту, а наступного тижня буде вирішено всі питання щодо суддів Конституційного Суду. Голова ВР також не виключив, що після консультацій з Президентом України вже цього тижня може бути сформовано Кабінет Міністрів.

«В основі діяльності антикризової коаліції перебувають ті положення, які були предметом обговорення та узгодження в коаліції демократичних сил, — зазначив О. Мороз в інтерв’ю журналістам після зустрічі. — Таким чином і там в основі лежить програма Президента, а отже — і збереження вектора розвитку зовнішньої політики, який проголошували. Поворотів радикальних не буде, але будуть конкретні дії в напрямку запровадження європейських стандартів у суспільно-політичне життя України і, крім того, зміцнення та налагодження нормальних взаємовигідних ділових стосунків із Російською Федерацією та іншими сусідами». А питання про вступ України до НАТО, переконаний О. Мороз, може вирішуватися лише на всенародному референдумі.

Зустріч тривала недовго, але панове посли розходилися з усмішками на обличчях. Зокрема, Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Вільям Тейлор в інтерв’ю журналістам зазначив, що в його країні з інтересом спостерігають за процесами в українській політиці. За його словами, важливо не те, яким буде формат коаліції в українському парламенті, а нормальна стабільна робота Верховної Ради та уряду. «США готові співпрацювати з будь-яким українським урядом, головне — щоб він швидше розпочав роботу, — заявив пан посол. — Сподіваюся, що Україна рухатиметься тим курсом, який окреслив її Президент».