На Одещині нинішнього року зерновий клин перевищив мільйон гектарів. Природно, і врожай селяни очікують відмінний.

— Усі райони вже розпочали жнива, — розповів «Голосу України» перший заступник начальника управління сільського господарства і продовольства облдержадміністрації Іван Панчишин. — На полях працюють майже п’ять тисяч комбайнів. Як завжди, залучено й механізаторів Вінницької, Кіровоградської, Тернопільської, Хмельницької областей. Також іде збирання озимого рапсу — вперше його посіяли на площі в 26 тисяч гектарів.

На жаль, перші тижні збиральних жнив виявили й «болючі точки». Понад п’ятдесят відсотків зернозбиральної техніки — це не вчорашній і навіть не позавчорашній день. Вона, по суті, вже давно повинна стати музейними експонатами, а не трудитися в полі. Минулоріч щодня простоювало більш як сотня комбайнів, а вимушені зупинки становили по 5—10 годин. Тривожні дзвіночки, що звучать з полів, свідчать, що й нинішнього року ситуація з технічним станом зернозбиральних агрегатів викликає серйозні побоювання за долю врожаю — щодня по два десятки комбайнів не працюють через поломки.

Проте південні райони області перетнули екватор жнив, у північних — Балтському, Кодимському, Миколаївському — жнива лише набирають обертів. Результати (озимий ячмінь дає в середньому по 26 центнерів з гектара, яровий — понад 30, горох — 29 центнерів з гектара) свідчать, що очікуння хліборобів справдяться — врожай обіцяє бути щедрим.