Відбувся звіт голови Миколаївської облдержадміністрації Олександра Садикова перед депутатами обласної ради. Бажання заслухати керівника області народні обранці виявили на минулій сесії. Довкола цього рішення відразу ж розгорілися неабиякі пристрасті: представники виконавчої влади розцінили цю вимогу як спробу висловити недовіру голові облдержадміністрації, а депутати говорили про те, що насамперед хотіли б розібратися зі станом справ в області.

До сесії активно готувалися обидві сторони. Виконавча влада влаштувала серію колегій, на яких звітували керівники структурних підрозділів. Цифри звітів, основаних на офіційних статистичних даних, радували стрункими рядками, позитивними тенденціями і загальним ростом. Темпи зростання виробництва хоча й знизилися порівняно з 2004 роком, але в 2005-му були втричі вищі, ніж по Україні. За шість місяців нинішнього року приріст становить 9,5 відсотка проти всеукраїнського показника в 2,4 відсотка. У принципі, за словами Олександра Садикова, роботою обладміністрації та управлінь він задоволений.

Тим часом депутати обласної ради вивчали становище в області не за статистичними даними. Протягом півтора місяця вони відвідали 15 районів області й на власні очі побачили, в якому стані промисловість, медицина, освіта, сільське господарство, який рівень життя людей у цілому. З’ясувалося, що реальна ситуація далека від «кубиків-рубиків» (так назвали депутати зведення з незрозумілими їм графіками й таблицями), намальованих виконавчою владою. Тому в проекті рішення обласної ради прямо сказано: «Облдержадміністрація не завжди за цифрами звітів повною мірою бачить стан справ на місцях, що призводить до самозаспокоєння як на обласному, так і на районному рівнях». А найголовніший показник роботи облдержадміністрації, переконані депутати, — рівень життя населення. Бідність стала повсякденною реальністю й ознакою сьогодення. Росте смертність: на 20 тисяч померлих лише 10 тисяч народжених. Кількість безробітних, особливо в сільській місцевості, набагато вища, ніж показує офіційна статистика. Тому оцінки, виставлені народними обранцями владі призначеній, — переважно «задовільно» та «незадовільно». Не врятували становище і звіти з таблицями. «Щука» в особі депутатів обласної ради вже показала зубки і дрімати «карасеві» не дасть.

Миколаїв.