Зростання виробництва у промисловості в першому півріччі становило 3,6 відсотка. Керівник групи радників з питань макроекономіки Валерій Литвицький коментує складові частини підвищеної динаміки.

Динаміка

Висхідний тренд промисловості стає дедалі відчутним. Галузь прискорилася порівняно з темпами, які спостерігалися у першому кварталі. У червні динаміка зросла на третину, якщо порівнювати зі здобутками перших п’яти місяців — 3,6 відсотка проти 2,4. Отже, індустрія показала вищий результат за підсумковий 2005 року (3,1 відсотка). Це перекриває прогноз Мінекономіки (3 відсотка).

У травні кумулятивна динаміка поступалася аналогічній минулого року на 3,8 відсотка, а червневий результат є менший лише на 1,4. Водночас не слід переоцінювати позитивну оцінку тенденцій першого півріччя, адже у червні ми мали справу з ефектом більш низької бази порівняння — рік тому цього місяця виробництво знизилося на 1,2 відсотка (шість місяців проти п’яти місяців). На стільки само накопичувальна динаміка першого півріччя цього року перевищувала п’ятимісячну. До того ж у червні обсяги виробництва скоротилися на 0,2 відсотка проти травня. Хоча два роки поспіль у червні вони зростали.

Структура

Фаворитами залишилися галузі, орієнтовані на внутрішнє і здебільшого кінцеве споживання. Додали харчова і деревообробна промисловості. Практично утримала свої позиції целюлозно-паперова. Обробна промисловість загалом піднялася вище, аніж торік. В аутсайдерах за темпами виробництва все ще перебуває легка промисловість (-2,2 відсотка за півріччя) та коксохімія (-15,2 відсотка за півріччя).

Експорт

Вперше від початку року хімія відновила позитивну динаміку (+0,4), а металургія закріпила вихід зі спаду. За півроку кумулятивний приріст становив 4,8 відсотка проти зниження на 1,6 відсотка у першому півріччі 2005 року.

Інвестиції

Машинобудування та виробництво будматеріалів збільшують обсяги виробництва двозначним темпом. Високий тонус зберігає енергетика (5,7 проти 4,2 відсотка торік). Загалом питома вага інвестиційної продукції у загальному обсягу зросла з 12,3 у червні 2005 року до 13,8 відсотка у червні 2006 року.

Ціни

Виробництво в індустріальному секторі випереджає інфляцію. У січні—травні співвідношення становило 2,4 проти 2,8, але вже у червні — протилежна: інфляція майже не змінилася (2,9 відсотка), а виробництво прискорилося до 3,6.

Індустріалізація ВВП

Внесок галузі у піднесення ВВП дедалі вагомішає. У січні—травні індустріальне виробництво поступалося динаміці ВВП на 1,6 відсотка. За попередніми оцінками, у червні розрив зменшився до 0,8. Можна прогнозувати зростання ВВП у січні—червні на 4,4—4,6 відсотка.

Монетаризм

Показники галузі за півріччя підтверджують правильність кроків до збільшення грошової пропозиції. У другому кварталі грошова маса зросла на 9,8 відсотка проти 0,6 у першому півріччі. Це стало наслідком розпочатого у квітні—травні циклу стимулюючого зниження вартості запозичень. Сьогодні Нацбанк може взяти паузу у подальшому здешевленні рефінансування. Масштаб і час наступних змін відсоткових ставок слід пов’язувати з липневими макроекономічними даними.

Записав Сергій ВЛАД.