У шостій школі Джанкою першого вересня відкриють спеціалізований клас державного управління. У програмі безплатного дворічного спецкурсу для тридцяти кращих старшокласників, зібраних із навчальних закладів усього міста — вивчення економіки й фінансів, основ права, політології, соціології та гуманітарної політики, регіонального і місцевого самоврядування.

У Євпаторії такий клас працює з 2002 року. Нині учні, які успішно оволоділи азами чинного законодавства, самоврядування, фінансової та економічної науки, проходять практику у відділах і управліннях міськвиконкому. Тут вони знайомляться з посадовими інструкціями й правовими основами діяльності управлінь, школярів навчають також планування й роботи з документацією. Після закінчення курсу кращі учні отримають право безплатного навчання в Київській академії управління, а всіх слухачів буде зараховано до кадрового резерву виконкому.

На жаль, у Криму існує й інша практика. Скажімо, в Ялті середній вік працівників виконкому — передпенсійний. Більшість співробітників мають дипломи різних вищих навчальних закладів, але є й такі, що працюють з середньою чи середньою спеціальною освітою. Й хоча вони прагнуть підвищити свою кваліфікацію, однак, за словами начальника відділу кадрів Ніни Колісниченко, надто часто керівники відділів і управлінь не відпускають своїх підлеглих на навчання, мотивуючи це «виробничою необхідністю». Основну ж масу фахівців беруть «з вулиці».

То, може, час використати досвід сусідів у плеканні кадрів з обдарованої й перспективної місцевої молоді?

Крим.