євро/долар США — 1,28

англійський фунт/долар США — 1,85

долар США/швейцарський франк — 1,223

долар США/ японська єна — 113,6

Коментар

Тривала і яскраво виражена тенденція до послаблення американської валюти на міжнародному валютному ринку, яку підживлюють, з одного боку, згасаючі темпи економічного зростання у США ( у червні —мінімальні за останні десять місяців), а з другого — інфляційні очікування, вже докотилася до нашого валютного ринку. Пропозиції комбанків та пунктів обміну валюти на купівлю «зеленого» на готівковому ринку коливалися наприкінці тижня у діапазоні 4,9900—5,0250 гривні, що свідчило про втрату його позицій, як засобу накопичення. Сьогодні навіть людям похилого віку стає зрозуміло, що заощадження надійніше тримати у національній валюті та євро.

Усупереч очікуванням, Європейський центральний банк не змінив минулого четверга ставки рефінансування, яка залишилася на рівні 2,75 відсотка річних. Важко не погодитися з експертами, котрі вважають, що динаміка зростання ВВП єврозони зараз цілком відповідає тенденціям світового економічного розвитку. Тому ризики подальшого зниження долара США проти євро стоятимуть перед українським урядом щонайменше до осені. Хоча противаги їм у Нацбанку такі, що за найближчу перспективу турбуватися нічого. Скажімо, зростання євро перед доларом автоматично збільшує суму зовнішнього боргу, обрахованого в американській валюті. Хоча номінальний ВВП зросте, і за підсумками червня борг зменшиться, завдяки погашенню ПДВ-облігацій другої серії. До речі, у травні співвідношення державного боргу до ВВП скоротилося, за підрахунками аналітиків «Укрсоцбанку», до 16,8 відсотка.

Тим часом на готівковому ринку валют уже цього місяця можна очікувати подальшого падіння курсу долара США.

Нафта

У США галон бензину вже коштує майже 3 долари. Котирування нафтових ф’ючерсів на азійських ринках минулої п’ятниці перевищили 75 доларів США за барель. Станом на 6.11 за київським часом у п’ятницю, за повідомленням інформагентств, американська легка нафта з поставкою у серпні торгувалася за 74,79 доларів США за барель. Вартість контрактів марки Brent зросла на десять центів — до 73,87 доларів США. Причини цінових стрибків, очевидно, слід шукати у високому попиті на бензин у США і в геополітичній ситуації з Іраном та Північною Кореєю.