Сьогодні в сесійній залі буде офіційно оголошено про ліквідацію «помаранчевої коаліції» та про створення нової. Про це після засідання погоджувальної ради лідерів депутатських фракцій (щоправда, фракція БЮТ участі в нараді не брала, а присутній Андрій Шкіль зауважив, що він перебуває тут неофіційно) повідомив заступник голови фракції Партії регіонів Микола Азаров. Крім того, на сесії розглядатимуть питання про кількісний склад парламентських комітетів та предмети їх відання. За словами Миколи Азарова, сесія має також визначитися із Першим заступником та заступником Голови Верховної Ради.

Роман Зварич зізнався, що не хоче поспішати з висновками. Учора мало відбутися засідання партії, на якому планували обговорити політичну ситуацію і виробити позицію «Нашої України». Водночас на запитання, чи можливий розкол «Нашої України» і приєднання частини депутатів до новоствореної коаліції, Роман Зварич зауважив, що «Наша Україна» «триматиметься монолітом» за будь-якої ситуації і прийняття будь-якого рішення.

Депутат повідомив також, що на погоджувальній раді обговорювали питання про приведення до присяги суддів Конституційного Суду. За його словами, на наступному засіданні погоджувальної ради буде прийнято відповідне рішення: «Позиція Президента з цього питання відома, і Верховній Раді було б доцільно прислухатися до неї».

Микола Азаров зауважив, що відповідно до Регламенту кандидатуру Прем’єр-міністра має офіційно висунути Голова Верховної Ради на сесії. Що, за його словами, і буде зроблено під час пленарного засідання у вівторок. Після цього Голова Верховної Ради Олександр Мороз звернеться з поданням до Президента.

Депутат повідомив також, що у найближчі три-чотири місяці реалізовуватиметься антикризова програма, в основі якої — антикризова програма Партії регіонів: «На першому місці для нас стоять питання стримання цін і тарифів». Стосовно суддів Конституційного Суду, то, за словами Миколи Азарова, тут однозначна позиція — Конституційний Суд працюватиме.

Партія регіонів, за словами заступника голови фракції, готова віддати «Нашій Україні» частину портфелів. «Ми не ведемо себе так, як вела себе «помаранчева» коаліція. Ми не хочемо принижувати наших колег по парламенту. Саме тому ми пропонуємо пропорційний розподіл парламентських комітетів», — сказав Микола Азаров. Крім того, депутат зауважив, що одна із посад заступників Голови Верховної Ради також має належати опозиції. В коаліційній угоді, нагадав парламентарій, записано, що вона відкрита для інших фракцій та окремих народних депутатів. «І якщо «Наша Україна» приєднається до нас, — а це було б логічно, — ми вітатимемо це». А «головні ділянки роботи» були б запропоновані партнерам по коаліції. Принаймні, додав парламентарій, все залежатиме від того, кого «Наша Україна» запропонує як «трудовий резерв».