Із закликами до примирення та єдання минулих вихідних у Національному палаці «Україна» відбулися Всеукраїнські збори депутатів усіх рівнів і представників громадськості.

Про участь у форумі, організованому Партією регіонів, Голови Верховної Ради України Олександра Мороза, за інформацією «джерела», стало відомо напередодні пізно ввечері — вже після офіційного проголошення нової антикризової парламентської коаліції. Промова лідера «регіоналів» Віктора Януковича нагадувала виступ кандидата на посаду прем’єра, що, власне, й не приховувалося. Стенди й планшети в фойє палацу закликали до створення широкої парламентської коаліції та об’єднання країни.

«Майдан, підходячи до нього з різних боків, це була процедура очищення суспільства, — сказав глава парламенту Олександр Мороз, виступаючи перед учасниками форуму. — Бо з різних боків, і не лише в Києві, виходили на нього люди із прагненнями свободи». Але цей початок переходу до нового стану, переконаний О. Мороз, треба забезпечити діями влади, законодавчим супроводом та багатьма іншими деталями. А ідею широкої коаліції глава парламенту бачить як інструмент залагодження проблеми роз’єднання країни.

Гасло зібрання «Об’єднаймо Україну!», наголосив О. Мороз, є нині найактуальнішим. Бо воно визначає суть проблеми, яку штучно нав’язали Україні впродовж останніх двох років. «Ми повинні бути єдиними, внаслідок виборів не повинно бути переможців і переможених, можуть бути опоненти й конкуренти, можна доводити свою правоту перед виборцями, але треба припиняти нищення один одного, бо від цього страждає народ, суспільство і держава», — стверджував Голова Верховної Ради.

Глава парламенту закликав уже найближчим часом істотно змінити роль і статус місцевого самоврядування у країні — вже на цій сесії попередньо схвалити відповідні зміни до Конституції (законопроект № 3207-1), а на наступній сесії восени — остаточно, з тим, щоб уже з нового 2007 року ці конституційні зміни розпочали діяти. Це, на погляд О. Мороза, дасть можливість ліквідувати той владний дуалізм, котрий існує нині на місцевому рівні — у протистоянні між місцевими радами та держадміністраціями. Позиція глави парламенту чітка: головними мають бути ті владні структури, що їх обрали люди. Водночас О. Мороз висловився за формування постійних комісій в обласних та інших місцевих радах за пропорційним принципом, щоб у кожній із комісій були присутні представники всіх політичних сил, обраних до ради. Ще однією домінантою виступу О. Мороза на форумі став заклик «творити Європу в Україні».

Віктор Янукович, звертаючись до представників усіх політичних сил, закликав забути всі образи й об’єднатися. І розпочинати цей об’єднавчий процес, за його словами, треба з депутатів місцевого рівня — від сільської до обласної рад. «Без порозуміння на місцях, без злагоди між сусідами, між мешканцями населених пунктів, між представниками різних регіонів не буде сильної держави», — стверджував В. Янукович. Серед кроків, які можуть вивести країну з кризи, він вбачає створення необхідної законодавчої бази для відродження місцевого самоврядування та діяльності центральної влади (законопроекти № 3207-1, про Кабінет Міністрів, Президента України, Всеукраїнський та місцеві референдуми, про систему виборів тощо), зниження податкового тиску, гарантії недоторканності прав власності, неповернення до реприватизації, розділення влади і бізнесу, боротьбу з корупцією, розумну кадрову політику.

Учасники Всеукраїнських зборів депутатів усіх рівнів і представників громадськості підтримали ідею створення Конгресу регіонального й місцевого самоврядування України як найвищого представничого добровільного об’єднання органів місцевої представницької влади з наданням йому конультативно-дорадчих функцій, а також схвалили «Декларацію єднання» і Звернення до народу України. «Перспектива — у створенні широкої коаліції політичних сил, що не протидіють одна одній, а поєднують можливості кожної з однією метою — об’єднати Україну», — йдеться у «Декларації єднання» форуму. «Ми бачимо в особі Президента України партнера і хотіли б, щоб такого самого партнера він побачив у створеній нашими спільними зусиллями антикризовій коаліції», — наголошується у зверненні.

Форум відбувся саме напередодні дня народження Віктора Януковича — у неділю він відзначав своє 56-річчя. Але подарунки до своїх уродин Віктор Федорович прагнув зовсім не політичні — в інтерв’ю під час зборів він сказав, що мріє про поповнення своєї родини: у його молодшого сина вже є наречена, і хоче внуків.