Президент України Віктор Ющенко у своєму черговому радіозверненні заявив, що подасть запропоновану коаліцією кандидатуру Прем’єр-міністра до парламенту лише після відновлення роботи Конституційного Суду.

За словами глави держави, останні події в парламенті показали, якою вразливою до політичних ігор та інтриг є українська демократія. «Перед нами ще не один раз поставатимуть виклики. Супроти них, на сторожі демократії, стоїть Конституція. Я беру до відома рішення Верховної Ради про обрання спікера. Водночас я вважаю, що не може бути Голови Верховної Ради поза коаліцією», — заявив він.

Отже, В. Ющенко, характеризуючи ситуацію у Верховній Раді, по-перше, закликав відмовитися від емоцій. «Депутати мають визначитися зі складом коаліції, та, відповідно до законодавства, вони повинні подати її програму і формат роботи. Мені потрібно бачити дійову коаліцію, з якою я буду працювати», — наголосив він. По-друге, оскільки на цю більшість покладено відповідальність за ефективну роботу парламенту та уряду, Президент пообіцяв відповідно реагувати на її діяльність чи бездіяльність. По-третє, враховуючи те, що коаліція має подати на розгляд Президента кандидатуру Прем’єр-міністра, то глава держави попередив: він подасть її до парламенту лише тоді, коли буде відновлено діяльність Конституційного Суду. По-четверте, В. Ющенко наголосив, що не допустить реваншу кучмізму. «Країна рухатиметься до Європейського союзу, обраний внутрішньо- і зовнішньополітичний курс залишається незмінним. Ми не звернемо зі шляху, який обрали», — сказав Президент.

***

Учора прес-служба Президента оприлюднила заяву Віктора Ющенка з приводу останніх подій у Верховній Раді. «Численні звернення до Президента України свідчать про масове незадоволення бездіяльністю парламенту і тривалими політичними інтригами, що вказують на неповагу до Конституції України та визначених і підтримуваних народом демократичних принципів розвитку країни», —йдеться в ній. У зв’язку з цим глава держави, означуючи свою позицію, заявив, що він, як гарант додержання Конституції України, неухильно стоятиме на принципах дотримання її духу та букви та не приймає жодних конфронтаційних сценаріїв, які здатні завдати шкоди народу та уразити стабільність країни.

Водночас він категорично наполягатиме на тому, щоб діяльність коаліції, незалежно від її формату, базувалася на дотриманні принципів єдності країни та виконанні програми реформ, яка отримала загальну народну підтримку на виборах Президента України у 2004 році.

Президент іще раз наголосив, що відсутність Конституційного Суду вкрай негативно позначається на внутрішньополітичній ситуації та підриває будь-які спроби встановити атмосферу політичної довіри. На думку глави держави, у цій ситуації єдино прийнятними будуть такі кроки: формування коаліції і представлення її програми; приведення до присяги суддів Конституційного Суду; призначення нового Прем’єр-міністра України і початок системної та спільної роботи парламенту та уряду на основі чинного державницького курсу.