Учора Голова Верховної Ради Олександр Мороз зустрічався з Президентом України Віктором Ющенком у присутності в. о. Прем’єр-міністра Юрія Єханурова та глави секретаріату Президента Олега Рибачука. Про це повідомив глава парламенту на вчорашній прес-конференції. За його словами, Віктор Ющенко привітав Олександра Мороза з обранням на посаду Голови Верховної Ради. Водночас на зустрічі обговорювалися питання зовнішньої і внутрішньої політики України. Олександр Мороз запевнив: змін у зовнішньополітичному курсі не буде. «Ми — за європейський вибір, але водночас наполягаємо на налагодженні нормальних взаємин з Росією», — наголосив він.

На засіданні Погоджувальної ради, як повідомив Олександр Мороз, було домовлено, що після оголошення про сформування нової коаліції мають обирати заступників Голови Верховної Ради. А також вирішено питання про кількісний склад і предмет відання комітетів. Відповідний проект постанови вже внесено до парламенту. Зокрема, пропонується створити 26 комітетів і одну спеціальну комісію. «Розподіл комітетів між опозицією і коаліцією буде пропорційним», — наголосив глава парламенту. На запитання — чи існує вірогідність підписання главою держави подання «помаранчевої» коаліції кандидатури Прем’єр-міністра — Олександр Мороз зазначив: «Як Голова Верховної Ради я такого подання не підписував, тому, відповідно до вимог Регламенту, його не підписуватиме і Президент».

Що ж до Конституційного Суду, то, за словами Олександра Мороза, парламент має дообрати від Верховної Ради п’ятьох членів КС. На Погоджувальній раді, зазначив Голова Верховної Ради, з цього питання було досягнуто порозуміння. Зокрема, пропонується висунути по одному члену від кожної фракції. Наймовірніше, за словами Олександра Мороза, голосування щодо суддів КС відбудеться наступного тижня.