У Росії доброзичливо ставляться до обрання Олександра Мороза Головою Верховної Ради України.

Віктор Алксніс, депутат Державної Думи РФ:

— Не можу себе віднести до прихильників пана Мороза. Але, вважаю, що в ситуації, що склалася, це найкращий вихід. Мороз — постать компромісна. Він улаштовує Партію регіонів, «Нашу Україну» і якоюсь мірою навіть Блок Юлії Тимошенко, оскільки всі розсудливі політики в Україні розуміють: розкол у країні треба подолати, що практично неможливо буде зробити, якщо біля керма Верховної Ради стоятиме представник однієї з полярних політичних сил. Думаю, що Олександр Мороз улаштовує на даному етапі й російську сторону.

Сергій Гаврилов, депутат Білгородської обласної Думи:

— Обрання Головою Верховної Ради України Олександра Мороза позначиться найпозитивнішим чином на розвитку російсько-українських міжпарламентських і регіональних відносин. У Росії Олександра Мороза знають, що він політик послідовний і передбачуваний, він завжди виступав за конструктивне україно-російське співробітництво і ніколи не був помічений в антиросійській риториці чи націоналізмі. Олександр Мороз був частим гостем у Москві, виступав у Державній Думі перед російськими парламентаріями з цікавими ініціативами міжпарламентської співпраці. Новий Голова Верховної Ради України не поділяв, наскільки мені відомо, позицій тих українських політиків, котрі дуже поспішали в НАТО, цілком реалістично оцінював перспективи вступу України до Північноатлантичного альянсу, говорив про те, що у вирішенні цієї проблеми треба пам’ятати про погляди Росії на проблеми європейської безпеки. Мені здається, що за нового керівництва українського парламенту більше уваги приділятиметься міжрегіональним зв’язкам і відносинам прикордонних областей Росії та України.

Віктор КувалдІн, політолог («Горбачов-Фонд»):

Для Росії така ситуація означає, що нова більшість матиме велику опору в суспільстві, буде збалансованішою. Це, безперечно, має відбитися на російській позиції, у тому числі й стосовно найуразливіших моментів. Таких, як, наприклад, ціни на газ.

Алан Касаєв, директор програм СНД, країн Балтії агентства «РИА-новости»:

Мороз — найкращий варіант сьогодні для виходу з кризи. Він схильний до компромісів, досить передбачуваний. Водночас він ніколи не був помічений у проявах якогось екстремізму стосовно Росії, так само як і ніколи не ліз до нас у кращі друзі. Особисто мені він чимось нагадує колишнього голову Держдуми Геннадія Селезньова. Якщо восени на Україні не вибухне парламентська криза (а схоже, що вона не вибухне), то, найімовірніше, Олександр Мороз утримається на цій посаді досить надовго.

Москва.