Вечірнє засідання 6 липня

Відклавши на завтра питання про перелік парламентських комітетів і їх відання, народні депутати проголосували за те, щоб не завершувати вечірнє пленарне засідання до обрання керівника парламенту. А приблизно о 23-й годині 15 хвилин голова парламентської лічильної комісії Євген Шаго оголосив про обрання 238 голосами «за» Головою Верховної Ради України Олександра Олександровича Мороза.

Цифри магічні. «Група 239» на чолі з О. Морозом у парламенті першого скликання, завдяки чому, а не всупереч, він пізніше вперше став Головою Верховної Ради. 239 депутатів поставили свої підписи під угодою про створення демократичної коаліції в парламенті нинішнього скликання, після чого, (всупереч чи завдяки?) політик Мороз удруге стає керівником парламенту...

Сам Олександр Мороз після обрання зауважить з трибуни: він не може сказати, що це для нього повна несподіванка... Бо й справді, в повітрі пахло перемінами ще зранку. Президент, як повідомили поінформовані джерела, — на лікуванні за межами України. Регіонали переможно оголошують про розблокування роботи парламенту. Невтомна лідерка БЮТ двозначно з парламентської трибуни натякає про старанне, «як для себе» виписування норм законопроекту про коаліцію і про відсутність гарантій у будь-кого стати завтра владою або опозицією. Зранку один з лідерів ПР Євген Кушнарьов повторює загадкову фразу «все ще може змінитися», а його однофракцієць Тарас Чорновіл через чотири години обіцяє неочікувані події. Дружне голосування (233 — «за») політичних опонентів із фракції Партії регіонів, СПУ і КПУ за продовження вечірнього засідання до обрання керівника парламенту. І, нарешті, саме висування кандидатур на спікерську посаду.

Бютівець Олександр Турчинов заявляє, що його фракція підтримає будь-яку кандидатуру від «Нашої України». Остання, як і планувала, маючи в коаліції першочергове право, вустами В’ячеслава Коваля таки висуває кандидатуру Петра Порошенка. «Таки» тому, що проти такого рішення союзників доти наполегливо і привселюдно виступав один із лідерів коаліції соціаліст О. Мороз. Євген Кушнарьов, а за ним і Михайло Чечетов, пропонують на керівника парламенту від фракції Партії регіонів Миколу Азарова, якого опоненти не сприймають насамперед за небажання (чи невміння?) виступати державною мовою. Головуючий на засіданні соціаліст Іван Бокий і в. о. міністра АПК Олександр Баранівський пропонують кандидатуру лідера СПУ Олександра Мороза. Коли, за словами депутата, пішов такий «прекрасний рознос», то бютівець Володимир Яворівський назвав ще й кандидатуру самого Івана Бокого, одначе той одразу взяв самовідвід.

«Вибухонебезпечну» ситуацію з двома претендентами від демократичної коаліції спробував пригасити сам Петро Порошенко, який закликав Олександра Мороза зняти свою кандидатуру, а соратників по коаліції не брати участі в голосуванні. Лідер соціалістів нехтує заклик, заявляючи, що можливий владний тандем таких харизматичних постатей («спікер Порошенко — прем’єр Тимошенко». — Авт.) — це «гримуча суміш», що призведе до повторення конфлікту і розвалу демократичної коаліції парламенту. А він сам хоч і не дуже хоче бути керівником парламенту, однак розуміє, що, крім нього, об’єднати тут різні політичні сили мало хто може.

Кандидати отримали двадцять хвилин на представлення своїх програм, відповідей на запитання, не менше години парламентарії висловлювали власне ставлення до них. Як сказав би поет: ото часи, ото звичаї! Хто ще за годину до цього міг сказати, що з уст політичних соратників по коаліції один з її лідерів почує далебі більше критичних і навіть звинувачувально-чорних слів, аніж його конкурент з протилежного табору. Тон звинуваченням лідера соціалістів у зраді задав найближчий соратник по партії Йосип Вінський. Спершу на прес-конференції в кулуарах парламенту, а потім і виступом у сесійній залі.

Сам Олександр Мороз — «новий старий» глава парламенту, певне, пам’ятаючи про кулуарні чутки про підкуп соціалістів новими союзниками, запевнив з трибуни, що у нього перед будь-ким будь-яких, окрім моральних, зобов’язань, немає і він готовий однаково ставитись до всіх членів парламенту. Намагаючись вирахувати подальші його кроки, багато хто пропустив повз вуха фразу лідера соціалістів, яка може виявитися ключовою у розгортанні подальших подій. Він сказав, що Голову Верховної Ради обирає парламент, а керівника уряду — коаліція. Поки що де-юре існує коаліція демократичних сил у складі «Нашої України», БЮТ, СПУ. Парламентарії, зокрема «нашоукраїнець» Петро Порошенко, а потім і сам Олександр Мороз, наголошували, що підписів під коаліцією ніхто з її учасників не відкликав. А чи з’явиться у найближчі дні нова коаліція у новому форматі — сказати точно не брався ніхто.

Майже опівночі, запросивши нового главу парламенту зайняти належне йому крісло, головуючий на засіданні соціаліст Іван Бокий оголосив про складання повноважень тимчасової президії Верховної Ради.

Попри пізню годину, журналісти поспішали почути думку головних цьогоденних переможців — самого Олександра Мороза та лідера ПР Віктора Януковича, який сам ініціював оприлюднення заяви через журналістів . Інтерв’ю з першим читайте у сьогоднішньому номері «Голосу України». А головний регіонал повідомив про гарячу дискусію однопартійців з приводу доцільності зняття з балотування на пост Голови Верховної Ради свого кандидата Миколи Азарова. За його словами, зійшлися на тому, що цій кандидатурі не вдасться забезпечити належну кількість голосів, тому вирішили голосувати за Олександра Мороза. Виходили з того, що Верховна Рада не може працювати без голови, зважили і на великий досвід цього парламентарія та на його готовність об’єднати різні політичні сили парламенту.