Перед початком учорашнього пленарного засідання погоджувальна рада лідерів депутатських фракцій вирішила розглянути наступним питанням у парламенті подальше формування керівництва Верховної Ради: обрання Першого заступника та заступника Верховної Ради, а потім перейти до затвердження переліку парламентських комітетів і предметів їх відання. Про це після закінчення погоджувальної ради повідомив лідер фракції Партії регіонів Віктор Янукович.

За його словами, оскільки ще не вирішено головне політичне питання (сьогодні ще не зрозумілий формат коаліції та опозиції), головним питанням залишається принцип розподілу парламентських комітетів. «Регіонали» відстоюють і надалі пропорційний розподіл, право опозиції контролювати діяльність влади. Про кандидатуру прем’єра, зазначив В. Янукович, поки що не йдеться. Бо це вирішуватиме вже нова коаліція, коли її буде створено. На запитання, яка коаліція існує сьогодні, лідер «Регіонів» сказав: умовно коаліцію було створено в парламенті 6 липня під час голосування за Голову Верховної Ради. Однак залишається відкритим питання широкої коаліції. «Двері не повинні бути зачинені, — заявив В. Янукович. — Головне зараз — внутрішня стабілізація, об’єднання України». Лідер «регіоналів» також зазначив, що очолювана ним політична сила не має великих розбіжностей з «Нашою Україною». Мало того, за його словами, між «нашоукраїнцями» та «регіоналами» вже було підготовлено проект коаліційної угоди, і цей документ може стати основою нового формату коаліції.

Лідерка БЮТ Юлія Тимошенко прийшла вчора до парламенту з зовсім іншим настроєм. Вона розцінила обрання Головою Верховної Ради Олександра Мороза як «радикальне повернення до авторитаризму». Ю. Тимошенко заявила: коаліція, яку було створено між «Нашою Україною», БЮТ і СПУ, не відбулася. З правової точки зору коаліція не народилася. І це означає, що з моменту початку роботи Верховної Ради минуло значно більше 30 днів, а коаліції не створено. «Тому передчасно говорити зараз про будь-які нові коаліції чи дії, доки Президент України Віктор Ющенко не визначиться, чи буде він застосовувати конституційне право щодо розпуску Верховної Ради, чи цей парламент працюватиме далі. Доки це не буде вирішено, парламент працює напівлегально».

У свою чергу лідер фракції «Наша Україна» Роман Безсмертний застеріг від «гарячих і запальних висновків». «Треба просто виждати момент. Дати можливість осісти піні й потім приймати рішення», — сказав він. А говорити про розпуск чи нерозпуск парламенту, — додав Р. Безсмертний, — це право не Верховної Ради і не політиків, а Президента України.