Змагаються леви і левиці

До 750-річчя Львова буде проведено конкурс на кращу пісню про старовинне місто. Щойно, 6 липня, завершився прийом заявок. До середини липня журі прослуховуватиме записи і вибере кращі серед 80 запропонованих пісень. Після рішення журі пісні прозвучать на радіо, а наприкінці вересня відбудеться гала-концерт. Пісні про Львів репрезентуватимуть відомі виконавці — Тарас Чубай, «Піккардійська терція» та інші співаки.

Оксана ТЕЛЕНЧІ.

Знову про Органний дім

Після публікації «Про бездомний органний будинок» («ГУ» від 5 липня ц. р.) редакція отримала листа від Парафіяльної ради київської парафії св. Миколая (Римсько-католицької церкви). В листі, зокрема, йдеться про те, що в суперечках навколо київського костелу св. Миколая деякі аргументи не є правдивими.

Приміром, часто в ЗМІ повторюється такий аргумент: «Повернення віруючим костелу св. Миколая — це практично ліквідація концертів в цьому храмі, а значить, і ліквідація самого Національного будинку органної та камерної музики України».

Але це не так. По-перше, парафіяни зацікавлені в подальшому проведенні в костелі св. Миколая концертів. Гарантії цього є в кожному зверненні парафії до влади, а також були письмово надані Апостольським Нунцієм в Україні.

По-друге, парафія пропонує перехідний період —орієнтовно, два роки. Парафія стає господарем костелу св. Миколая, але протягом цього часу гарантує надання приміщень храму для проведення концертів артистам Будинку органної та камерної музики.

Також за цей час у відповідних державних структур буде можливість знайти нове приміщення для НБО КМУ.

Ще один неправдивий аргумент: нібито орган фірми Ріггер-Клосс, встановлений в костелі св. Миколая, виготовлений спеціально для встановлення в олтарній частині храму і переносити його не можна. І й переносити нема куди!

Але, за інформацією виробника цього музичного інструменту, він може бути перенесений і зібраний в іншому місці.

А куди переносити? Є стендова зала 28-го корпусу КПІ (по вул. Політехнічній), що може задовольнити потреби артистів Будинку органної та камерної музики. І для вирішення проблеми необхідна лише добра воля тих, хто приймає рішення, йдеться далі в листі.