Ранкове засідання 7 липня

Робочий день парламенту розпочався з емоцій і політичних заяв. Фракція «Наша Україна» наполягала на тому, щоб оголосити перерву в роботі сесії до наступного вівторка. А лідерка БЮТ Юлія Тимошенко виступила з такою ж заявою, як і на погоджувальній раді: мовляв, коаліція, а отже, і весь парламент, нелегітимні і треба дочекатися висновку Президента щодо розпуску цієї Верховної Ради чи продовження її роботи.

У відповідь Голова Верховної Ради Олександр Мороз відреагував спокійно: якщо заяву лідерки БЮТ вважати свідченням припинення коаліції, то на створення нової відводиться 30 днів. Лідер фракції «Наша Україна» Роман Безсмертний також підтвердив, що де-факто коаліція фракцій «Наша Україна», БЮТ і СПУ 6 липня припинила свою діяльність. Тому, на його погляд, треба оголосити перерву в роботі парламенту, дочекатися сформування нової коаліції, яка візьме на себе всю відповідальність, а зараз скликати погоджувальну раду лідерів фракцій і до моменту офіційного створення нової коаліції жодних рішень не приймати. Роман Безсмертний визнав факт утворення під час голосування за обрання Голови Верховної Ради нової парламентської більшості, однак її ще юридично не оформлено, зауважив депутат.

Один із чільників фракції Партії регіонів Євген Кушнарьов категорично не погодився з оцінками Юлії Тимошенко щодо нелегітимності парламенту та прогнозами його можливого розпуску. Депутат наголосив: формувати уряд — це право коаліції, а обрання Голови Верховної Ради та його заступників — це право Верховної Ради. До того ж, нагадав Є. Кушнарьов, згідно з Конституцією Президент України може приймати рішення про розпуск парламенту лише після консультацій з Головою Верховної Ради. Є. Кушнарьов закликав не зупинятися в роботі парламенту, завершити обрання його керівництва і рухатися далі.

Головуючий глава парламенту Олександр Мороз ще раз наголосив, що під час обговорення питання про обрання Голови Верховної Ради не було порушено жодну юридичну норму, і запросив лідерів фракцій на чергову погоджувальну раду.

Опісля Олександр Мороз визнав, що після обрання Голови Верховної Ради у парламенті виникла нова ситуація, вона не порушує Регламент і Конституцію. Проте продовження роботи Верховної Ради потребує подальших консультацій політичних сил. Глава парламенту зазначив, що формально він має право продовжувати пленарне засідання, однак не хоче надалі будувати роботу на конфронтації та конфліктах, тому підтримує пропозицію оголосити перерву до 11 липня.

«Бютівець» Олександр Турчинов нагадав, що перед обранням керівництва Верховної Ради має бути сформована парламентська коаліція, а її немає. «Нашоукраїнець» Рефат Чубаров запропонував перед оголошенням перерви тим політичним силам, які беруть на себе зобов’язання створити нову коаліцію, заявити про це з парламентської трибуни. Однак жодних офіційних заяв щодо нового формату коаліції так і не пролунало.

Абсолютною більшістю голосів (407 «за») депутати проголосували за перерву в роботі сесії до 11 липня для проведення політичних консультацій.

На початку ранкового засідання Голова Верховної Ради привітав з днем народження народного депутата Леоніда Литвинова.