Стаціонарну виставку з такою назвою розгорнули працівники Кримського етнографічного музею, родоначальником якого 85 років тому став Центральний музей Тавриди. Передувало відкриттю цієї грандіозної експозиції, що розмістилася на площі 500 квадратних метрів, п’ятнадцять років невтомної пошукової, дослідницької й експедиційної роботи його нинішніх науковців-ентузіастів не лише на півострові, а й далеко за його межами.

Зате зібрано й представлено на широкий огляд кримчан і гостей півострова справді неоціненний скарб — понад шість тисяч унікальних речей — дорогоцінний етнографічний матеріал, завдяки якому нині Кримський етно-графічний музей став єдиним лідером, що займається проблемами етнографії на півдні України й водночас одним із провідних наукових і культурно-просвітницьких закладів півострова, колектив якого лише останніми роками підготував більше сотні стаціонарних і пересувних виставок, що експонувалися у всіх куточках Криму, в Києві та інших великих містах України, на святах і фестивалях національно-культурних об’єднань, конференціях, семінарах, «круглих столах», темою яких стало інтегрування, взаєморозуміння й зміцнення дружби між різними етносами нашої країни.

Кримський етнографічний ввібрав і оприлюднює та невтомно пропагує найважливішу інформацію з етнографії й культури народів півострова задля толерантності в благодатному краї, став справді дієвим виховним центром, своєрідною моделлю поліетнічного толерантного півострова. Саме тут можна дізнатися про всі грані життя народів України і краю: матеріальну культуру, звичаї, обряди, традиції й свята етносів й етнічних культур південних земель нашої держави. Приміром, у залі «Етнічна історія Криму» можна прослідкувати від найдавніших джерел і витоків увесь складний шлях народів, відомих в Тавриді з часів античності до сьогодення.

Вишукано оформлені зали детально, розлого й ґрунтовно оповідають про господарчу діяльність, матеріальну й духовну культуру дев’ятнадцяти народів півострова, зокрема, українців, білорусів, росіян, кримських татар, кримчаків, караїмів, вірменів, болгар, греків, поляків, євреїв, німців, італійців, французів, чехів, естонців, мордви, швейцарців, циган. Експонати виставки розташовані так продумано, що утворюють справді гармонійне суцвіття особливостей та спільних рис народів півострова. Тут очі розбігаються від розмаїття меблів, посуду, народного одягу, вишивок, предметів рукоділля й гаптування, документів, фото, книг, музичних інструментів, традиційних знарядь праці тощо. Майже все це багатство народної пам’яті й духу безплатно передано в дар музею кримчанами різних поколінь та подаровано численними національно-культурними товариствами.

Допитливих знавців рідного краю окремий експозиційний комплекс ознайомить з детальними схемами й картограмами етнічного складу півострова за даними переписів 1897, 1926, 1939, 1970, 1989, 2001 років. Завжди людно й біля електронного фотоальбому «Народи Криму» та унікальної колекції посуду й мідної пластики, переданої в дар музею Службою безпеки України, щедрих подарунків Кримського Рескомнацу.

Як пишуть у книзі відгуків Кримського етнографічного музею вдячні відвідувачі, «кожен з цих безцінних і вражаючих експонатів — свідчень чистоти й величі народного духу предків і сучасників, став справді міцним й надійним містком єднання й толерантності народів, культур, поколінь нашої Батьківщини від сивої давнини до сучасності».

Крим.