Одразу після обрання Головою Верховної Ради України Олександр Мороз відповів на запитання журналістів.

«Голос України». У своїй промові після оголошення результатів голосування за Голову Верховглї Ради ви сказали, що в парламенті немає переможців і переможених. Як маєте намір об’єднати Верховну Раду?

— Парламент можна об’єднати тільки конкретною роботою над конкретними законодавчими актами, над реалізацією програми Кабінету Міністрів, яку треба буде затверджувати у Верховній Раді. Я залишаюся прибічником того, що після або перед створенням Кабінету Міністрів треба обов’язково затвердити програму його діяльності. І це, можливо, буде вперше у практиці української влади та парламентаризму, коли Кабінет Міністрів розпочне працювати на основі програми, яку затверджуватиме Верховна Рада. Це буквальне виконання 114 статті Конституції України. Я вважаю, що тим самим зможемо давати відповіді суспільству на те, як працює влада, а отже, сприяти згуртуванню, консолідації суспільства і подоланню того розколу, який штучно нав’язано українському суспільству впродовж останніх півтора року.

— Чи можливе відновлення помаранчевої коаліції?

— Поки що немає заяви від жодної фракції, що цю коаліцію зруйновано. Існує такий юридичний факт. І вся справа в тому, що, згідно з Конституцією і Регламентом, Голова парламенту обирається після утворення коаліції. Цієї юридичної тонкості дотримано. Далі все вирішуватиметься уже у робочому порядку. Я вважаю, що треба буде шукати злагоди між двома частинами парламенту, оскільки розподіл відбувся десь 50 на 50, це всі прекрасно розуміють. Це не дуже нормальне явище, хоча можна працювати і таким чином. Думаю, що на Погоджувальній раді знайдемо форму розв’язання цієї проблеми, принаймні треба разом вирішувати питання про комітети Верховної Ради і предмети їх відання, заступників Голови Верховної Ради, бо потрібно, щоб президія була робоча в повному складі.

— Хто, на ваш погляд, буде прем’єром?

— Ми ще не обговорювали ні з «Регіонами», ні з ким кадрові питання. Понад те: у нас було буквально сьогодні лише кілька контактів з активістами «Регіонів», які висловилися з приводу того, що вони можуть розглядати варіант голосування за представника Соцпартії. Але я був поставлений перед фактом: або я буду висувати свою кандидатуру, зберігши єдність фракції та партії, або буду потім заручником тих інтриг, які дехто в партії розгортав на цей момент. Тому я, виступаючи, не добивався перемоги під час розгляду цього питання, я вирішував конкретне прагматичне завдання. Коли ж думки різні — то їхня справа. В умовах знов-таки нав’язаного протистояння у парламенті технологи, які організовують роботу, зокрема й Партії регіонів, її фракції, очевидно, не могли не скористатися цією обставиною. Як на мене, вони вирішили своє завдання — маю на увазі завдання припинення дискусії з приводу обрання голови — досить успішно. Тому, враховуючи цю обставину, треба буде, очевидно, думати далі про формат коаліції, про її розширення, про що говорили багато депутатів і з «Нашої України», про що говорив і Президент України неодноразово. Але мені простіше у цьому відношенні тому, що під час виборчої кампанії, провівши багато зустрічей, я кожну зустріч починав з того, що консолідатором більшості у Верховній Раді може бути тільки Соціалістична партія України, бо ми можемо вільно спілкуватися і з однією, і з другою частиною парламенту. У нас тут немає проблем. Тим паче, що всі вони за ідеологічною ознакою, за програмними завданнями практично однакові. От у чому особливість.

— Чи розмовляли вже з Президентом України?

— Ми не спілкуємося через мобільний телефон. Думаю, ця деталь не така вже й важлива. Адже має відбутися безпосереднє спілкування.

— Чи можливе створення коаліції з Партією регіонів?

— Ми не розглядали це питання. Буде засідання політради нашої партії, яка визначиться щодо можливості або неможливості такої участі у коаліції. З одного боку, це ніби суперечить тим ідеологічним засадам, котрі проголошувалися після проведення виборів. Але ще раз повертаюся до думки: за складом, за програмними цілями, за ідеологією і Партія регіонів, і «Наша Україна», і БЮТ відрізняються надзвичайно мало. Окрім того, у мене на столі лежить угода, навіть назву залишено ту саму — «Угода про створення коаліції демократичних сил», парафована «Нашою Україною» і Партією регіонів. Характерна ознака цієї угоди, що вона на 99 відсотків повторює ту програму, яку погоджено між соціалістами, бютівцями і «Нашою Україною». Якихось надзвичайних відмінностей там нема.

— Чи привітала вас з обранням Юлія Тимошенко?

— Я мав із Юлією Тимошенко розмову по телефону, тому що не можна було у цьому гармидері підійти ближче. Я залишаюся з почуттям поваги до Юлії Володимирівни. Під час усіх переговорів вона вела послідовну лінію, і вона не могла б заперечити, що я так само її підтримував. І більше того: коли ставили питання під час сесійного засідання, я казав, що якби вона висувала свою кандидатуру чи якби коаліція була ефективною і діяла так, як потрібно для суспільства, то це не викликало б жодних сумнівів, що її було б рекомендовано на посаду Прем’єр-міністра і обрано на цю посаду. Як розвиватимуться події найближчим часом, подивимося, думаю, відповідь буде дано не пізніше вівторка. Але треба знов-таки мати на увазі, що вся конфігурація, яка пропонувалася з обранням Петра Олексійовича, передбачала, що Юлії Володимирівні було уготовлено долю не кращу, ніж під час її призначення на посаду прем’єра після перемоги Президента. Тому, з одного боку, можна говорити, що десь порушено формулу і можна навіть тоді звинувачення робити на адресу соціалістів, чи, скажімо, на мою адресу. Але, зробивши такий крок, ми забезпечили неіснування того конфлікту, який міг виникнути згодом, а він був передбачений обов’язково. І в цьому навіть не треба нікого переконувати, бо коли я говорив і чув потім репліки, що, бачте, я одним не сказав, тим не повідомив абощо, то я не винен, що в деяких фракціях не говорять про те, про що йдеться на нараді керівників фракцій. Я три тижні підряд, починаючи з Президента, Петра Олексійовича Порошенка, якого я, до речі, як спеціаліста, фахівця, поважаю, із Романом Безсмертним та іншими, буквально просив їх: називайте будь-яку кандидатуру, щоб не було цього конфлікту, я вам гарантую 33 голоси будуть від фракції соціалістів. Ні, ми не можемо... Сталося те, що сталося. Я перед сесією і громадянами України взяв зобов’язання налагодити нормальну роботу парламенту, сподіваюся, що вдасться це зробити, сподіватимуся і на підтримку з вашого боку.

Записала Олександра КУЧЕРЯВА.