Футбол. Контрольний матч національних збірних. 22 травня.

Україна — Нігер. 2:1. Голи: Ордець, 20, Омару, 56, Степаненко, 80.

Україна: П’ятов, Федецький, Кучер, Ордець, Селін, Степаненко, Едмар (Макаренко, 73), Гармаш (Девич, 46, Безус, 87), Коноплянка (Болбат, 62), Ярмоленко, Антонов (Зозуля, 46). Тренер — Михайло Фоменко.

Нігер: Даоуда, Чікото, Лансіна, Кудізе (Закарі, 88), Омару, Бурейма, Могамед, Дела Саку, Сіссе (Мутарі, 60), Сейду (Абдулнасер, 73), Фатогома. Тренер — Гернот Рор.

Рефері — Павел Гіл (Польща).

Київ. Стадіон «Динамо» імені Валерія Лобановського. 8 000 глядачів.

Яскравого футболу не вийшло. Однак перевага збірної України над суперником з Африки була абсолютною. У першому таймі господарі забили лише один гол. Дебютант національної команди центральний оборонець з маріупольського «Іллічівця» Іван Ордець вдало підключився до атаки, виграв боротьбу в повітрі і відкрив рахунок. Хоча нагод у наших було з півдесятка.

Натомість гості вперше пробили по воротах П’ятова лише на 56-й хвилині. Й одразу успішно, бо зрівняли рахунок. Африканці розіграли штрафний і Омару замкнув передачу, пробивши зблизька.

І лише під кінець зустрічі українці вирвали перемогу. Степаненко пробив, воротар зреагував, але м’яча не втримав. Отакою нелегкою вийшла перемога для збірної України в останньому матчі сезону-2013/2014.

Як бачимо, у господарів цього разу відзначилися оборонець і півоборонець, а от нападники взяли паузу. Під завісу матчу найреальніший момент забити мав Андрій Ярмоленко, але його ефектний удар через себе був неточним.

Тепер збірна України бере тривалу паузу. Вона проведе наступний поєдинок не раніше вересня, коли вдома прийматиме команду Словаччини в першому матчі кваліфікаційного раунду Євро-2016.

— У вас була серйозна розмова з футболістами в роздягальні? — запитали Михайла Фоменка, коли він прийшов на післяматчеву прес-конференцію.

— У нас завжди з ними серйозні розмови! Але якщо точніше, то просто попрощався з хлопцями перед літньою перервою. Дуже складно нам було в психологічному плані, адже всі гравці подумки були вже у відпустці. А тут ще один матч треба було зіграти. Але ми розуміли і те, що цей спаринг нам потрібний і корисний.

У першому таймі ми не реалізували багато гольових моментів, а в другому таймі пропустили. Було незручно перед своїми вболівальниками отак закінчувати сезон.

— І що дали команді України ці збори?

— Чимало корисного: ми вчергове зустрілися, поспілкувалися й потренувалися. Переглянули минулі ігри, теоретичні заняття проводили. У матчі з Нігером нам удалося подивитись у справі деяких новачків. Не всіх, на жаль, але гра складалася не так, як ми сподівалися. А поєдинок дав нам ігрову практику. Що дуже важливо.

— Чому не використали більше запасних? Як прореагував на свою заміну Девич, котрий тільки вийшов на поле?

— Ми вибачилися перед Марко, що довелося його проміняти. Але цього вимагав хід поєдинку. Стосовно того, що не зробили всі заплановані заміни, то так склалася зустріч...

— Що скажете про гру Болбата?

— Для першого разу він діяв досить непогано.

— А про інших дебютантів якої ви думки?

— Коли про якогось гравця збираємо інформацію — то одна справа. Інша річ спілкування під час тренування, перегляд роботи виконавця, тоді одержуєш справді об’єктивну картину. Тоді й робимо висновки.

— То ви задоволені їхньою грою?

— Так.

Іван Ордець відкрив рахунок у зустрічі.

Переможний удар Тараса Степаненка.

 

 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.