Футбол. От і підійшли ми з вами до найцікавішого. На десерт отримали два вирішальних ігрових дні ЧС-2006. Скажи хтось іще місяць тому, що серед учасників останнього акту грандіозного футбольного спектаклю ми не побачимо Бразилію, Аргентину, Англію, Іспанію, зреагував би на такого, як на авантюриста, котрий геть нічого не петрає в футболі.

Але у життя, а надто спортивного, як відомо, існують свої сценарії, «заморочки» і повороти. Все воно таке цікаве і захопливе! А футбол — особливо непередбачуваний. Тому й доводить до божевілля мільйони людей. Тому ми маємо в фіналі Францію та Італію.

Найприємніше здивували французи. Особливо їхній наставник, 54-річний Раймон Доменек (на знімку). Його називають по-різному: людиною-калькулятором, астрологом, актором... У житті він заядлий театрал, книжник. Сам замолоду був актором. За знаком зодіаку наставник «гальськіх півнів» — скорпіон, що помітно позначилося на його характері. Хлоднокровний, зовсім неемоціональний «коуч».

Упродовж одинадцяти років мосьє Доменек працював з французькою молоддю. Але з великою шаною ставиться до досвідчених ветеранів. Тому першою його акцією на новій посаді було повернення до лав збірної Зінедіна Зідана. Тепер можна лише уявити, як він сам себе хвалить за це.

За словами пана Раймона, прикладом йому є один із його попередників — Еме Жаке, який привів французів до першого в їхній історії чемпіонського «золота». Він також жалував досвідчених гравців. Але то, як то кажуть, події минулі. Сьогодні Франція обожнює Доменека. Адже він і його хлопці, незалежно від результату завтрішнього фіналу, вже стали героями нації.

А в Італії — іншого фіналіста — свої кумири. І головний серед них, звісно, Марчелло Ліппі (на знімку). Елегантний і шляхетний, мудрий і кмітливий, блискучий стратег. Його колектив у Німеччині виступив рівно і упевнено. Найсильнішою ланкою в «блакитній ескадрі» є оборона на чолі з неперевершеним воротарем Джанлуїджі Буффоном. Маючи міцні тили, легше здобувати успіхи в атаці — елементарна істина.

Синьйору Ліппі і його асистентам удалося створити в команді переможний мікроклімат. І головне — огородити футболістів від корупційного скандалу, котрий розгорівся тепер в Італії. І клуби, які опинилися в його вирі, якраз делегували чимало виконавців до «скуадри адзурри». Хоча, як не крути, а цей факт, не виключено, вплине на команду. Вона прагнутиме неодмінно перемогти.

— Нам байдуже, проти кого грати у фіналі — Франції чи Португалії, — сказав після блискучої перемоги його команди над німцями у півфіналі сивочубий Марчелло. — Ми готові успішно змагатися з будь-ким...

Отакі потужні сили зійдуться завтра в столиці ФРН, щоб з’ясувати між собою, кому наступне чотириріччя носити світову футбольну корону.

А поки що, коли до початку сьогоднішнього матчу за третє місце Німеччина—Португалія в Штутгарті ще залишився час, подамо вам трохи інформації щодо чемпіонату. Вона, гадаю, повинна вас зацікавити.

Оборонець збірної Німеччини Пер Мертезакер пропустить «бронзовий» матч. Йому зроблено операція на лівій п’яті. Можлива у збірній Німеччини й серйозніша втрата. Нападаючий Мирослав Клозе також заявив, що його участь у грі під знаком запитання. «Я відчуваю біль в литці. Подивимося, що зміниться до дня матчу, — заявив Клозе. — Я хочу зіграти, але, якщо біль не мине, то пропущу цей поєдинок».

А тим часом ФІФА оголосила список кандидатів на одержання «Золотого м’яча». Його очолив француз Зінедін Зідан. Окрім нього серед претендентів — Фабіо Каннаваро (Італія), Маніше (Португалія), Міхаель Баллак (Німеччина), Андреа Пірло (Італія), Джанлука Дзамбротта (Італія), Тьєррі Анрі (Франція), Джанлуїджі Буффон (Італія), Патрік Вієра (Франція), Мирослав Клозе (Німеччина). Переможця — найкориснішго гравця чемпіонату — назвуть 10 липня.

Коли пишуться ці рядки, організатори чемпіонату ще не визначилися з арбітром, котрий обслуговуватиме фінальний матч ЧС-2006 Італія—Франція. Претендентів двоє — аргентинець Орасіо Елісондо і німець Маркус Мерк.

Насамкінець інформація, що має безпосереднє відношення до національної збірної України, котра також мала певні успіхи на полях Німеччини. Її титульний спонсор — оператор мобільного зв’язку компанія «Київстар» — виплатив гравцям за перемоги на ЧС-2006 у Німеччині преміальні, які дорівнюють в сумі 2 525 000 гривень.

За дві перемоги в груповому турнірі збірна одержала 1 515 000 гривень, за перемогу над Швейцарією в 1/8 фіналу — ще 1,01 мільйона.

В разі перемоги збірної в 1/4 фіналі над командою Італії «Київстар» заплатив би ще 1,515 мільйона гривень. Загалом перемога у півфіналі дорівнювала б іще додатковим 2,525 мільйона, а у фіналі — 2,778 мільйона. Раніше «Київстар» також зробив спонсорський внесок у розмірі 7,5 мільйона доларів на підготовку української команди до чемпіонату світу.