Майже сім мільйонів гривень компенсації треба виплатити 383 головам та іншим посадовцям місцевих рад Вінницької області, яких не обрали повторно на виборах, і вони залишилися без роботи.

Платити доведеться доти, доки вони не знайдуть роботу. Але не більше як шість місяців. Така вимога закону «Про статус депутатів місцевих рад». Однак більшість екс-посадовців працевлаштовуватися не поспішає. Бо на жодній іншій роботі в селі нині не платять стільки, як голові ради. За інформацією обласного фінуправління, разом з усіма надбавками за місяць керівникові сільської територіальної громади «набігає» до двох тисяч гривень. Ще вища платня у міських голів, керівників районних рад і їхніх заступників. Їм також передбачена компенсація.

У Немирівському районі, наприклад, у 43 радах переобрано 22 сільських голів. Троє з них — люди пенсійного віку, для них роботу не треба шукати. А 19 колишніх чекають, коли звільниться посада. Жоден із претендентів, як розповів голова Немирівської райради Валерій Каричинський, поки що не звертався з проханням допомогти працевлаштуватися. Крім колишнього міського голови Немирова. З роботою для нього вже визначилися. Дехто хотів би й далі мати місце посадовця. Інші, не сподіваючися на це, просто вичікують, коли збіжать передбачені законом шість місяців. А тоді, зрозуміло, почнуть вимагати виплати компенсації. З одного боку, їх можна зрозуміти: де ще в селі можна заробити такі гроші? Але є зворотний бік медалі — у бюджеті не передбачено на це жодної гривні. Більше того, виникає проблема виплати грошей новообраним головам, а також всім іншим працівникам органів місцевого самоврядування. На травень—червень гроші ще є, а далі не знаю, як будемо виходити з ситуації, каже Валерій Каричинський.

Тим часом в Іллінецькому районі два колишніх сільських голови уже звернулися до суду з вимогою виплатити їм належну компенсацію.

Коментар заступника начальника головного фінансового управління Вінницької облдержадміністрації Миколи Копачевського:

— Проблема в тому, що необхідні кошти не були передбачені в Держбюджеті. Точніше кажучи, вони не могли бути передбачені з однієї причини — не можна було спрогнозувати, скільки саме посадовців місцевого самоврядування потребуватимуть компенсації. Тепер треба вносити зміни до держбюджету. Без цього гроші на місця не «підуть». Тим часом органи місцевого самоврядування в деяких районах уже «з’їли» майже весь річний бюджет на виплату зарплати. В інших невдовзі також закінчаться асигнування. Тому в радах скоро будемо мати борги із зарплати.

***

В одному з сіл виборці висловилися за те, що виплата компенсацій мала б бути диференційована. Точніше кажучи, не всім колишнім головам держава повинна платити за максимумом. «Якщо ми свого голову вимели поганою мітлою, — наголошували виборці, — то що, після цього йому ще й гроші платити? Де ж тоді справедливість?» Співрозмовники навіть внесли конкретну пропозицію: встановлювати компенсацію у такому розмірі, скільки в середньому отримують мешканці даної територіальної громади. Такий підхід вони вважають більш справедливим.

Вінницька область.