Ранкове засідання 6 липня

Об 11 годині 12 хвилин лідер фракції Партії регіонів Віктор Янукович з парламентської трибуни заявив про розблокування роботи Верховної Ради і попросив депутатів-однодумців відійти від крісел членів тимчасової президії та трибуни і зайняти робочі місця в залі. Хоча зранку, тобто на 10 годину, традиційний час початку пленарних засідань, ще не все так було оптимістично. «Нашоукраїнець» Геннадій Удовенко у розмові з автором цих рядків сказав, що в перемовинах коаліції й опозиції просунулись мало. А один з чільників БЮТу Олександр Турчинов у парламентських кулуарах зауважив журналістам, що його фракція готова знайти спосіб продовжити плідну роботу парламенту, одначе політичні соратники по коаліції наполягають на діалозі з політичними опонентами.

Приблизно о 10.35 у залі з’явилися Олександр Мороз, Роман Безсмертний, Віктор Янукович, Петро Симоненко і Юлія Тимошенко. А поблизу крісел членів тимчасової президії Раїса Богатирьова провела короткий інструктаж з однодумцями, які блокували роботу керівного органу пленарних засідань. Потім, просто в залі, було кілька експрес-перемовин головуючого на засіданні Олександра Турчинова з Віктором Януковичем і Юлією Тимошенко. Приблизно об 11.00 запрацювала система «Рада». Роботу в пленарному режимі продовжили 437 народних обранців, які дружно зареєструвалися. Олександр Турчинов оголосив, що відбулася погоджувальна рада керівників депутатських фракцій, і надав слово Віктору Януковичу.

«Дуже важливо, що ми порозумілися в цьому залі, бо нам разом працювати ще п’ять років» — така головна теза виступу лідера фракції Партії регіонів. За його словами, дев’ять діб блокування таки дали можливість депутатам почути одне одного. Віктор Янукович цитував Президента України, згадував «круглий стіл» за його участю і виголосив фразу, яку ми згадуватимемо ще не один раз: мовляв, у різних політичних сил парламенту є розуміння того, що вони повинні робити спільно, тобто повинні бути єдині у своїх зусиллях і в сесійній залі, і в Україні.

Щоправда, визнав, що інструменту для розподілу політичної влади і посад за принципом «влада—опозиція «ще немає, його доведеться виробляти, зокрема вносити зміни до Регламенту Верховної Ради, потім до інших законів і, можливо, навіть до Конституції.

Віктор Янукович зачитав саму угоду, більшість положень якої були відомі напередодні: главу парламенту і його заступників обиратимуть кожного окремо, таємно, бюлетенями. Опозиція домоглася розподілу парламентських комітетів за принципом «влада—опозиція». Працюватиме робоча група з представників депутатських фракцій, яка напрацює перелік органів державної влади з контрольними функціями. До 24 липня зобов’язалися забезпечити складання присяги суддями Конституційного Суду. Керівників виконавчої влади на місцях призначатимуть після відповідної консультації з місцевими радами. Дев’ятий пункт угоди передбачає невідкладне припинення сумісництва народних депутатів, які отримають крісла у виконавчій владі.

У свою чергу, лідерка БЮТ Юлія Тимошенко, виступаючи від імені демократичної коаліції, підкреслила історичність нинішнього моменту. За її словами, значимість цього моменту в тому, що влада бачить опозицію як новий державний інститут з функціями контролю влади і формуванням альтернативного курсу реформ. Тобто, як вона сказала, вперше в історії незалежної країни опозиція не просто отримала право ставити десь намети чи щось казати з трибуни, а мати широкі права, свободи і державні контрольні органи. Юлія Володимирівна кілька разів наголошувала, що невідомо, хто завтра буде в опозиції, а хто — при владі. Бо, мовляв, стовідсоткової гарантії під час голосування за керівництво парламенту чи уряду ще не має ніхто. Тому ці права для опозиції її політичні однодумці виписали як для себе у проекті відповідного закону і цей законопроект передано для доопрацювання та внесення своїх правок представникам фракції Партії регіонів. Парламентські комітети, за її словами, поділено на дві частини: 15 домовилися віддати опозиції і 15 — демократичній коаліції. Опозиції, зокрема, запропоновано регламентний комітет, комітет з питань свободи слова та низку тих, що дадуть змогу контролювати діяльність правоохоронних органів, судової влади, приватизаційні процеси та екологічні, контролювати діяльність чиновників у сфері державних монополій, проведення виконавчою владою тендерів. Окрема, надзвичайна, функція передбачена для Рахункової палати, яку також має очолити представник опозиції. Зрозуміло, що для всього цього потрібні відповідні зміни до Регламенту Верховної Ради та інших законів України.

Для того, щоб доопрацювати, а потім прийняти відповідну постанову парламенту щодо переліку і назв парламентських комітетів, у ранковому засіданні було оголошено півторагодинну перерву. А загалом же, як наголосила від імені демократичної коаліції Юлія Тимошенко, парламент віднині має стати політичною командою, здатною на історичний прорив в українському законотворенні.

Після півторагодинної перерви головуючий на засіданні Олександр Турчинов повідомив, що погоджувальна рада керівників депутатських фракцій не змогла до кінця узгодити проект постанови Верховної Ради з приводу кількості парламентських комітетів і їх розподілу. Тому робоча депутатська група працюватиме над цим питанням до наступного ранку, а натомість на розгляді в парламенті є низка інших питань, серед них і обрання керівництва найвищого законодавчого органу. Користуючись тим, що дві фракції — БЮТ і НУ —попросили півгодинної перерви, головуючий закрив ранкове засідання і оголосив про початок вечірнього о 16-й годині.

Головуючий на засіданні привітав з днем народження у такий гарний день народних депутатів Людмилу Денисову та Сергія Червонописького. Було також оголошено про обрання представниками фракції «Наша Україна» Романа Зварича та Миколи Оніщука.