Народний депутат Петро Порошенко, якого «Наша Україна» висунула кандидатом на посаду Голови Верховної Ради, не виключає, що опозиція одержить керівництво в ряді парламентських комітетів. А голосування за обрання керівництва Верховної Ради та уряду стане випробуванням на міцність для парламентської коаліції демократичних сил.

Виступаючи в ефірі Першого національного каналу, депутат підкреслив, що для нього принципово, щоб 37% людей, які проголосували за Партію регіонів чи комуністів, не почували себе ображеними. «Я не виключаю, що Партія регіонів одержить компромісну кількість керівництва в комітетах, я не виключаю збільшення кількості комітетів до розумної межі», — сказав П. Порошенко, згадавши комітети зі свободи слова і прав людини. На його думку, в такому разі опозиція і більшість досягнуть компромісу. Однак умови таких домовленостей, на думку П. Порошенка, мають бути записані не в домовленостях, а в законодавстві.

«Ми повинні створити відповідні права опозиції, і ми це зробимо», — додав він. А говорячи про майбутнє парламентської коаліції, П. Порошенко висловив думку, що на сьогодні є тільки дві альтернативи: або голосувати за формат Тимошенко (прем’єр)—Порошенко (глава Верховної Ради)—Вінський (перший віце-прем’єр) та інших, або буде голосування за інший формат коаліції.

«Якщо та чи інша сила неголосуванням візьме на себе відповідальність за руйнування коаліції, я переконаний, що безвідповідально буде йти на нові вибори, і буде сформовано коаліцію в іншому форматі», — підкреслив Петро Олексійович. Водночас депутат висловив надію, що Партії регіонів «вистачить здорового глузду домовитися» і не йти на голодовку.