До СОТ без Киргизії?

Україна має намір за відсутності прогресу в переговорах з Киргизією в рамках розгляду заявки на вступ до Світової організації торгівлі (СОТ) наполягати на праві більшості в Робочій групі. Про це заявив в. о. міністра економіки Арсеній Яценюк. Він вважає, що вимоги киргизької сторони відкрити український ринок для безмитного імпорту продукції АПК «не мають підтвердження», оскільки можливості Киргизії із забезпечення власного внутрішнього ринку даною продукцією становлять 40 відсотків. За словами в. о. міністра, між Киргизією і Україною вже діє угода про зону вільної торгівлі, яка дає можливість здійснювати безмитну торгівлю продукцією АПК.

Водночас Арсеній Ясенюк зазначив, що вступ до СОТ без згоди Киргизії можливий лише у разі ухвалення Верховною Радою необхідного пакета законопроектів. В. о. міністра також підкреслив, що Україна продовжуватиме переговори з Бішкеком, повідомляє УНІАН.

В центрі уваги газові питання

Сьогодні результати проведених напередодні в Москві переговорів з газу стануть предметом розмови на спеціальній нараді Кабміну. Вона присвячена питанням забезпечення України газом у четвертому кварталі поточного року, а також прогнозам на 2007 рік.

Вчора в. о. міністра палива та енергетики Іван Плачков і голова правління НАК «Нафтогаз України» Олександр Болкисєв вилетіли до Москви для обговорення питань поставок російського газу. Про це повідомила прес-секретар Мінпаливенерго Лілія Клочко. За її словами, керівництво НАК «Нафтогаз України» і ВАТ «Газпром» запланували обговорити питання формування балансу газу в Україні на 2006 рік.