Йосип Вінський подав у відставку з посади першого секретаря Політради СПУ. Своє рішення він мотивував тим, що «голова СПУ Олександр Мороз фактично підтримав лінію на розвал коаліції демократичних сил, організував порушення рішення Політради СПУ на засіданні фракції СПУ у Верховній Раді».

В оприлюдненій прес-службою партії заяві зазначається, що 6 липня 2006 року фракція СПУ у Верховній Раді України більшістю голосів (19 проти 10) проголосувала рішення, спрямоване на відмову від голосування за кандидатуру від «Нашої України» на посаду Голови Верховної Ради України.

«Таке голосування суперечить духу і букві угоди про створення коаліції демократичних сил, яка була парафована мною особисто, як уповноваженим представником СПУ на переговорах, підписана головою СПУ О. Морозом та всіма 33 народними депутатами від СПУ», — зазначає Й. Вінський.

«Рішення фракції суперечить чотирьом одностайно проголосованим рішенням Політради СПУ, які однозначно були висловлені за створення коаліції демократичних сил. Обгрунтовуючи свою антипартійну позицію, частина народних депутатів — членів фракції СПУ та особисто голова СПУ О. Мороз — прикривали її системою абсурдних, надуманих, необрунтованих аргументів. Мета цих аргументів — приховати справжні наміри частини фракції, які полягають у намаганні створити коаліцію з Партією регіонів», — вважає Й. Вінський, повідомляє Укрінформ.