Операція «кліщ»

Так звані енцефалітні кліщі — це кліщі родини іксодових, що зустрічаються в лісі, на луках, пасовищах, а також у парках, скверах. Вони є переносниками збудників вірусних, риккетсіозних, бактеріальних захворювань людей та тварин.

Якщо до вас присмоктався кліщ, зверніться до травмпункту. Або позбавтеся його самостійно: слід змастити кліща олією (не заливати, щоб не задихнувся); повільно видаляти разом з хоботком, розхитуючи пальцями, обгорнутими марлевою серветкою або пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини. Після видалення кліща місце присмоктування змастити 3-процентним розчином йоду, спиртом або одеколоном. Якщо хоботок залишився в ранці, його видаляють стерильною голкою. Після видалення слід ретельно вимити руки з милом, а кліща спалити.

Потім рекомендується щоденно міряти температуру тіла протягом двох тижнів і стежити за самопочуттям. У разі появи будь-яких ознак захворювання — підвищення температури тіла, почервоніння, припухлості на шкірі — звертатися до лікаря-інфекціоніста.

Меню перед іспитами

Дослідження свідчать, що діти, котрі п’ють більше води, краще зосереджуються, простіше переварюють нову інформацію і менше страждають від головного болю. Коли навчаєтеся, тримайте на столі пляшку або глечик з водою, а якщо просту воду ви не любите, розведіть її невеликою кількістю соку.

Напоїв з великим вмістом цукру краще уникати, тому що через них рівень енергії знижується одразу після того, як ви їх вип’єте. Не привчайте себе до кофеїну, наприклад, до чаю, кави або кока-коли. Особливо якщо вчитеся вночі. Через кофеїн наступного дня ви, швидше за все, почуватиметеся втомленим, а це позначиться на нервовій системі.

У ніч перед іспитом треба виспатися. Повечеряти краще крохмальними продуктами: макарони, рис, картопля і хліб — вони дадуть змогу спати спокійно. А ранком з’їжте що-небудь з високим вмістом білка і клітковини: яйця, квасолю або гриби на тості, грінки з медом або вівсянку. Але якщо ви занадто нервуєте, обмежтеся двома бананами, ізюмом або випийте фруктовий молочний коктейль, що підтримає вас на іспиті.

Ін’єкційний тероризм

У світі фіксується дедалі більша кількість випадків так званого ін’єкційного тероризму, коли невідомі нападають на жертви зі шприцами або голками і погрожують їм зараженням на СНІД.

Уже відомі десятки випадків таких атак. У Дніпропетровському міському центрі СНІДу були зафіксовані шість випадків звернень людей, яких укололи невідомі. За словами медиків, потерпілих кололи прямо на вулиці, у транспорті, в магазинах. Деякі кажуть, що навіть чули слова: «Ти тепер один з нас».

Багато людей, опинившись у такій ситуації, просто не повідомляють про це лікарям, а здають аналізи. Зробити це можна і офіційно, й анонімно, тому простежити за всіма новими випадками зараження ВІЛ вельми проблематично.

У світовій практиці теж трапляються випадки ВІЛ-тероризму. Наприклад, у Голландії поліцейські вже добре знайомі з цим явищем і навіть спеціально носять черевики на товстій підошві, щоб уникнути випадкового уколу голкою.

У Парижі були зафіксовані випадки зараження ВІЛ від уколів у кінотеатрах і навіть у банкоматах, де люди знаходили голки в прорізі для одержання грошей. До речі, всі знайдені в Європі голки виявилися ВІЛ-позитивними.

За словами медиків, заразитися на СНІД від випадкового уколу можна, але шанс невеликий: від 0,03 до 0,3%. Це залежить від кількості крові на голці і температури, при якій цей укол був зроблений. Так, якщо погода спекотна, ВІЛ-інфікована кров небезпечна всього лише кілька годин, якщо надворі холодно, цей термін може збільшуватися до декількох діб.

Якщо ви все-таки стали жертвою, запобіжні заходи прості. По-перше, потрібно негайно продезінфікувати ранку спиртом або фізрозчином. У крайньому разі — можна просто добігти до найближчої клініки або хоча б аптеки: там підкажуть, що треба робити.