Настало літо — пора прохолодних напоїв. У нашому торговому асортименті їх чимало. А народ віддає перевагу пиву. Медики цей вибір підтримують. Головне — не переборщити!

На II міжнародному симпозіумі «Пиво і здоров’я» у Брюсселі було представлено нові докази позитивного впливу помірного споживання пива на здоров’я. Зокрема, науковці знайшли підтвердження того, що цей напій виводить з організму канцерогенні речовини і знижує ризик захворіти на рак.

Тетяна Воробйова, провідний науковий співробітник українського Інституту гігієни і медичної екології пояснює:

— Пиво — цілком натуральний продукт, і його помірне споживання позитивно впливає на людський організм. Цей напій «постачає» організмові вітаміни груп В1, В2, С, (аскорбінова кислота), лимонної кислоти тощо. До речі, донедавна саме пивні дріжджі пропонували у вітчизняних аптеках як засіб для лікування різних інфекційних хвороб, цукрового діабету, фурункульозу, хвороб шкіри.

У російському науково-дослідному центрі наркології вивчили позитивні якості пива і дійшли висновку, що це єдиний алкогольний напій із хмільовою гіркотою, що стимулює виділення шлункового соку і запобігає небажаним алкогольним ефектам. А екстрактивні речовини хмелю мають заспокійливу, болезаспокійливу і навіть дезинфікуючу дію.

На думку дослідників, пиво може бути досить дієвою альтернативою міцним алкогольним напоям і вплинути на алкогольну ситуацію. В Україні, за даними Міністерства охорони здоров’я, у 2004 році кількість хворих на хронічний алкоголізм у країні порівняно з 1995 роком зменшилася майже на 15 відсотків.

У 2005 році обсяг випитого середньостатистичним українцем пива збільшився до 39—50 літрів на рік. Але це все одно менше рівня споживання пива в Європі. У Німеччині цей показник становить 144 літри на людину, у Чехії — 167, у Польщі — 72.

Головне — не зловживати. За нормами Асоціації пивоварних компаній Європи, помірним (наголошуємо, для дорослих здорових людей!) є споживання 3—4 келихів пива ємністю 0,33 л. Наркологи-практики кажуть простіше: «Припустима доза пива — це та, від якої не сп’янієш».