Чергову вдалу операцію провели співробітники податкової у Дніпропетровській області. Ще одним нелегальним конвертаційним центром (місцем, де безготівкові гроші в обхід законів перетворюють на готівку) в регіоні стало менше. Вилучено майже півмільйона гривень, більш як 300 тисяч гривень заблоковано на «підпільних» рахунках. До того ж іще було виявлено й півтори тисячі контрагентів, що брали участь у маніпуляціях із грошовими потоками, котрі йшли повз державну скарбницю.

— Таких успішних рейдів у нас стає дедалі більше, — відзначив не без гордості голова Державної податкової адміністрації у Дніпропетровській області Василь Андрухів. — Від початку року виявлено понад 15 таких нелегальних центрів, вилучено й повернуто в бюджет, лише готівкою, понад 3 мільйони гривень.

Одна з причин зростаючої ефективності податкових служб — правильна стратегія під час легалізації грошової маси і запрошення до активного співробітництва всіх бажаючих. У структурі податкової адміністрації створено підрозділ із боротьби з відмиванням «брудних» грошей. Щотижня на телефон довіри від земляків надходить 100—120 анонімних дзвінків. До речі, у такий спосіб удалося вийти на підпільні конвертаційні центри і ті фірми, де продовжують виплачувати зарплату «у конвертах». Лише протягом квітня-травня «знайшлися» одразу три підприємства, де із співробітниками розплачувалися «повз касу».

За словами Василя Андрухіва, багато хто вже розуміє, що, одержуючи гроші в такий спосіб, вони позбавляють себе майбутньої гідної пенсії, беруть участь в ослабленні бюджетної сфери. Якщо ще недавно в області було понад12 тисяч підприємств, де із співробітниками розплачувалися «тіньовим» способом, те тепер їх число скоротилося вдесятеро. І процес виведення «на світло» активно продовжується.

Завдяки відкритості і взаємній довірі, що зростає, стали впевненіше почуватися підприємці, бізнесмени, промисловці. Наприклад, відповідно до податкових декларацій за минулий рік, в області нині мешкають 92 офіційні мільйонери. Серед них п’ять бізнесменів, які офіційно задекларували понад 200 мільйонів гривень доходів. І чесно сплатили саме з цих сум необхідні податки. Двадцять троє з числа легальних дніпропетровських мільйонерів — футболісти місцевої команди «Дніпро», котрі всі разом добровільно прийшли в податкову інспекцію Красногвардійського району Дніпропетровська, щоб офіційно поінформувати про свої доходи. Але, на жаль, ще не всі багатії квапляться поводитися відкрито. Дотепер, за підрахунками податкових експертів, на Дніпропетровщині щонайменше 100 мільйонерів воліють приховувати свої доходи. Особливо багато таких «тіньовиків» серед тих, хто здає в оренду виробничі й торгівельні площі, складські приміщення, розвиває бізнес в архітектурному проектуванні, в менеджменті.

— Але ж ми, як і інші громадяни, теж дивимося рекламу, читаємо оголошення, — каже Василь Андрухів. — Та й до того ж ще й під кутом своєї професії намагаємося аналізувати почуте і побачене, порівнюємо. І часто зауважуємо, що, наприклад, рекламні кампанії деяких фірм «тягнуть» на суми, що значно перевищують офіційно задекларовані ними потім прибутки.

У податковій адміністрації відійшли від практики погроз, а намагаються проводити свої ревізії з максимальною відкритістю і тактом.

— Неабиякою підтримкою став би закон про підтвердження витрат, який успішно працює в інших країнах і який ще 1994 року намагалися прийняти у Верховній Раді, — розповідає Василь Андрухів. — Тоді нічого з цього корисного заміру не вийшло. А шкода. З його допомогою змогли б давно навести порядок у «тіньовому» бізнесі. Мабуть, не всім цього хочеться. Давно на часі впровадження кодованих рахунків на ПДВ з електроключами доступу до коду для одержання «у разі екстреної необхідності» потрібної інформації. Але поки що немає надійної системи, котра дає змогу гарантувати збереження комерційної таємниці від конкурентів, про такий діючий механізм поки що можна лише мріяти.

Податківці чекають реальної підтримки від вітчизняних законодавців. Нині, приміром, на обговорення винесено проекти Податкового кодексу і нової редакції закону «Про державну податкову службу в Україні». Як зазначив Василь Андрухів, їх потреба зумовлена насамперед бажанням, що назріло, уникнути громіздкої нинішньої системи нормативно-правових актів з оподатковування.

Дніпропетровськ.