Футбол. ЧС-2006. Німеччина. Фінальний турнір. Півфінал. 5 липня.

Португалія—Франція. 0:1. Гол: Зідан, 33 (п).

Португалія: Рікарду Перейра, Фернандо Мейра, Коштінья (Поштіга, 75), Луїш Фігу, Паулета (Сімброза, 68), Мігел Монтейру (Форейра, 62), Нуно Валенті, Рікарду Карвалью, Криштіану Роналдо, Маніше Рібейру, Деку. Тренер — Луїш Феліпе Сколарі.

Франція: Бартез, Абідаль, Вієра, Галлас, Макелеле, Малуда (Вільтор, 69), Зідан, Анрі (Саа, 85), Тюрам, Саньоль, Рібері (Гову, 87). Тренер — Раймон Доменек.

Попереджено: Рікарду Карвалью, 83, Саа, 87.

Арбітр — Джордж Ларріонда (Уругвай).

Мюнхен. «Альянц арена». 27 градусів. 66 000 глядачів.

На 50-60-і роки минулого сторіччя припала золота ера спільного виробництва франко-італійського кінематографу. Цією продукцією, серед якої чимало справжніх шедеврів, захоплювалися прихильники в усьому світі. Які гіганти екрану царювали тоді — Жан Габен, Жан Маре, Луї де Фюнес, Бурвіль, Жерар Філіпп, Катрін Деньов, Фернандель, Ален Делон, Жан Поль Бельмондо, Мілен де Монжо, Софі Лорен, Клаудіа Кардинале, Тото, Марчелло Мастрояні, Вітторіо де Сіка, і газетної полоси не вистачить! Тому припиняємо оцей «зорепад». Навіть за «залізну соціалістичну завісу» потрапляли ці фільми, даруючи людям справжню радість і насолоду.

А от у футболі таке співробітництво виключено. І наступної неділі футбольний світ стане свідком гострого франко-італійського протистояння, котре відбудеться на «Олімпіаштадіоні» в Берліні. На кону — Золотий Кубок світу.

Про те, як до такого стану дійшли італійці, ми вже розповідали. Нагадаємо, що в нелегкій боротьбі, завдавши двох влучних ударів наприкінці додаткового часу, вони вибили з боротьби за чемпіонство збірну Німеччини. Тепер мова про французів.

Чемпіони світу 1998 року забили переможного м’яча в середині першого тайму, коли Зідан реалізував пенальті, призначений за знос Тьєррі Анрі. Гол став для капітана французів другим на турнірі. І тепер прощальним, як каже він сам, у його кар’єрі стане фінальний матч світової першості.

Підопічні Раймона Доменека, як то кажуть, довго запрягали, почали турнір у Німеччині не на найвищих швидкостях. Але у плей-оф збірна Франції, в основному складена з гравців не першої молодості, показала себе в усій красі.

Уже з першої хвилини французи продемонстрували високе налаштування на півфінальний поєдинок, коли Флоран Малуда прорвався лівим флангом. Але його удар не став великою небезпекою для Рікарду.

Не забарилася з відповіддю і португальська команда. Деку змусив Фаб’єна Бартеза рятувати свої ворота. А потім ударами здалеку відзначилися Маніше і Луїш Фігу. Втім, «триколірні» теж не забували про чужі ворота. В одній із атак Рікарду Карвалью «купився» на фінт Анрі і був змушений порушити правила у власному карному майданчику. Пенальті, як уже відзначалося, впевнено реалізував Зідан. Хоча Рікарду і вгадав напрямок польоту м’яча, удар виявився доволі сильним.

Через три хвилини після перерви Анрі серйозно потривожив Рікарду, обігравши Фернандо Мейру. А потім Франк Рібері хльостким ударом знову змусив воротаря вступити в гру. Єдиний португальський нападник Паулета дав уболівальникам надію на порятунок гострим рейдом до французьких воріт на 53-й хвилині. Однак схибив, його удар виявився неточним.

У завершальній стадії гри перевагу мала Потругалія. Але не скористалася нею, не створивши жодного серйозного моменту. Хіба що винятком став удар Криштіану Роналдо зі штрафного. Бартез випустив м’яча з рук просто на голову Фігу. А той пробив над поперечкою. У підсумку — блискучий і нев’янучий Зідан і його команда у фіналі.