Розумна в гори не піде

Гірське повітря здавна вважалося еліксиром здоров’я. Однак довгожителі-горці, зазвичай, чоловіки. Пояснити цей феномен, чому гори не люблять жінок, не може поки що ніхто.

А ось те, що знає кожен, хоч почасти, грамотний терапевт — жінки гірше переносять гірський клімат. Страждаючи від природи недокрів’ям, уявіть собі, що вони відчувають, вдихаючи гірське повітря, яке «бідне» киснем, коли навіть за нормального гемоглобіну люди відчувають гіпоксію.

Одна, але велика, чи дві, але маленькі?

Відпочинок «за інтересом» можна вибрати самостійно, а ось «за здоров’ям», тобто, щоб проведена відпустка була не тільки без негативних емоцій, а й з максимальною користю для втомленого за рік організму, потрібно вибирати, з огляду на побажання лікаря. Не беріть приклад з американців. Вони починають мандрувати в похилому віці.

Екзотика разом з екстримом — це для тих, кому від 20 до 40 років. Саме в цьому віці можна поїхати вихідними в Сочі або на тиждень на Балі, покататися на лижах в Альпах або на конях на Ай-Петрі. До 20 років імунна система людини остаточно дозріває, щоб гідно витримати будь-яке навантаження. Але після 40 їй уже сутужніше з цим справитися. Звичайно, це не означає, що у зв’язку із закінченням школи чи виходом на пенсію не можна поїхати в далекі країни. У будь-якому віці можна все, що дозволяє фізичний стан, просто на адаптацію організму знадобиться більше часу.

Як грамотно поділити свою відпустку? Або не ділити її взагалі? Якщо у вас напружена виснажлива робота або навпаки — занадто нудна й одноманітна, краще поділити свою відпустку на декілька маленьких, і відпочивати в різний час року. Хоча 3—4-тижнева подорож з цілковитою зміною декорацій — окреме маленьке життя, що може зарядити енергією на весь рік.

Гарне санаторне лікування теж вимагає, щонайменше, 21 день. Для більшості людей найоптимальніший варіант — двотижнева відпустка-круїз плюс ще двічі по тижню, якщо є можливість, звичайно.