Хто володіє інформацією,той володіє світом

Президент України Віктор Ющенко схвалив склад національної комісії з утвердження свободи слова і розвитку інформаційної галузі. Про указ такого змісту повідомила прес-служба глави держави.

До складу комісії, яка нараховує 26 чоловік, увійшли за згодою голова Національної спілки журналістів Ігор Лубченко, народний депутат Андрій Шевченко, директор Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимир Різун та інші.

Окрім того, Президент України своїм розпорядженням призначив державні стипендії журналістам Валентині Зданевич, Олександру Маландію та поліграфісту Івану Галайді.

Перевищила повноваження

Генеральна прокуратура України порушила кримінальну справу стосовно судді Печерського суду Києва Анжели Стрижевської. Про це повідомив заступник генпрокурора Віктор Шокін.

За його словами, що 30 червня А. Стрижевська визнала незаконним порушення кримінальної справи про знищення матеріалів правоохоронними органами, в яких фігурує російський бізнесмен Семен Могилевич. У Генпрокуратурі вважають, що, визнавши дії прокуратури неправомірними, суддя Стрижевська перевищила свої повноваження.

Нагадаємо, раніше керівник юридичного департаменту БЮТ Андрій Портнов повідомив журналістам, що екс-глава СБУ Олександр Турчинов і його екс-заступник Андрій Кожемякін звернулися до Печерського суду зі скаргою на кримінальну справу щодо знищення оперативно-розшукової справи, оскільки раніше у ЗМІ не раз зазначалося про їхню ймовірну причетність до знищення цих матеріалів.

Наразі порушення кримінальної справи проти А. Стрижевської Блок Юлії Тимошенко вважає «нахабним тиском» на судову гілку влади. І вимагає від Генпрокуратури дотримуватися законів і негайно припинити кримінально-репресивні дії проти українського судочинства.

Крапку поставить суд

Апеляційний господарський суд Донецької області передав позов прокурора області про визнання недійсним рішення облради від 18 травня цього року «Про створення умов для розвитку російської мови в Донецькій області» до Ворошилівського міського районного суду. Оскільки, за словами головуючої у цій справі судді Наталії Дучал, позов не є предметом розгляду Апеляційного господарського суду.

До суду на Донецьку облраду подала голова обласної організації Всеукраїнського комітету оборони прав людини Євгенія Ратнікова. На її переконання, мовні питання не входять до компетенції облради. До того ж, упевнена вона, голова Донецької облради взагалі не мав права вести сесію.

Справжнього полковника знайшли в Росії

Питання про екстрадицію екс-полковника Служби безпеки України Валентина Крижанівського, на момент здачі номера, ще не було вирішено.

Нині він, за повідомленням Генеральної прокуратури Російської Федерації, у відповідності з дорученням Генеральної прокуратури України перебуває під вартою.

Як повідомляє агентство «Інтерфакс-Україна», у червні 2005 року помічнику начальника головного управління СБУ полковнику В. Крижанівському було пред’явлено обвинувачення у скоєнні злочинів, передбачених ч. 4. ст. 189 та ч. 3 ст. 364 Кримінального кодексу України. Досудове слідство винесло постанову про оголошення В. Крижанівського у розшук, оскільки його місцезнаходження з листопада 2005 року було невідомо.

Вл. інф.

Залишається підозрюваним?

Народний депутат України, екс-голова Донецької обласної ради Борис Колесников має намір звернутися до суду, щоб притягти до відповідальності усіх, хто брав участь у фальсифікації його справи, яку було порушено в 2005 році. Про це він заявив на прес-конференції в агентстві «Інтерфакс-Україна». Б. Колесников також має намір передати всі матеріали вже закритої проти нього справи для публікації і подати більш як 20 позовів до учасників процесу. Прізвища людей, що, за словами Б. Колесникова, шантажували його, названі не були, але депутат пообіцяв незабаром їх назвати. За п’ять хвилин до початку прес-конференції невідомі поставили на стіл, за яким повинні були сидіти учасники конференції, книгу з цікавою назвою «Донецька мафія». Втім, за хвилину до прибуття Бориса Колесникова, її забрали.

Натомість міністр внутрішніх справі Юрій Луценко вважає невиправданим рішення Генеральної прокуратури про закриття справи. За його словами, Олександра Щучкина, головного свідка у справі, звільнили з ізолятора, після чого він тривалий час знаходився на лікарняному. За таких обставин справу не вдалося довести до кінця.

Міністр підкреслив, що Б. Колесников залишається підозрюваним і, ймовірно, прокуратура поновить справу проти нього.

Водночас партія Пора пов’язує закриття кримінальної справи проти Бориса Колесникова з можливістю «помаранчевих» партій йти на компроміси з представниками опозиції.

Андрій АБРОСИМОВ.