Футбол. ЧС-2006. Німеччина. Фінальний турнір. Півфінал. 4 липня.

Німеччина—Італія. 0:2. Голи: Гроссо, 119, Дель П’єро, 120+1.

Німеччина: Леманн, Фрідріх, Кель, Клозе (Нойвілл, 114), Баллак, Лам, Мертезакер, Боровський (Швайнштайгер, 73), Шнейдер (Оденкор, 83), Подольський, Метцелдер. Тренер — Юрген Клінсманн.

Італія: Буффон, Гроссо, Каннаваро, Гаттузо, Тоні (Джилардіно, 74), Тотті, Каморанезі (Якінта, 91), Дзамбротта, Перотта (Дель П’єро, 104), Пірло, Матерацці. Тренер — Марчелло Ліппі.

Попереджено: Боровського, 40, Метцелдера, 56, Каморанезі, 90.

Арбітр — Беніто Арчундіа (Мексика).

Дортмунд. «Вестфаленштадіон». 26 градусів. 65 000 глядачів.

Ризиковий хлопець Марчелло Ліппі в кінці зустрічі пішов ва-банк, довівши кількість форвардів у своїй команді до чотирьох. Здавалося, що італійці панічно бояться післяматчевих пенальті. Їхній воротар Джанлуїджі Буффон не раз відверто заявляв, що не витримає отієї гидкої процедури.

Однак переможну справу Італії розпочав не хтось із квартету нападників, а... лівий оборонець Фабіо Гроссо. Він напрочуд ефектним обвідним ударом (дугою) відправив м’яча у ворота німців. І цей гол приніс би перемогу «скуадрі адзуррі», та Німеччині судилося пережити ще одне приниження. Нарешті, слово сказали італійські форварди. Алессандро Дель П’єро, який вийшов на заміну вже у додатковий час, забив не менш красиво, ніж Гроссо, вразивши «дев’ятку».

Це все нагадувало жорстку суперечку елітних боксерів-професіоналів у суперважкій категорії: одинадцять раундів гострого протистояння і два нокаутуючих удари одного з бійців у дванадцятому.

Нинішня німецька команда за традицією добротна, вишколена, дисциплінована. Але їй протистояв колектив значно ліпше оснащений технічно — здатний думати, імпровізувати, творити на полі. Тому Господь цілком справедливо обрав його.

Шокована Німеччина, звичайно, болісно переживає поразку. І на цьому тлі постало запитання: хто надалі очолюватиме бундестім? Глава оргкомітету чемпіонату світу 2006 Франц Беккенбауер сподівається, що Юрген Клінсманн попри італійське фіаско продовжить роботу в національній команді.

— Ми довіряємо йому, гравці також довіряють тренеру. Сподіваюся, що він продовжить роботу, — сказав авторитетний «кайзер» Франц. — Треба визнати, що Італія заслужено перемогла. Їхні футболісти були розумнішими, а головне — удачливішими за наших.

Гадаємо, що драматична розв’язка в Дортмунді помітно втішили багатьох прихильників збірної України. Мовляв, кому ми поступилися у чвертьфіналі, можливо, майбутньому чемпіонові світу. Але не поспішатимемо з прогнозами. Ліпше дочекаємося неділі, коли все має відбутися офіційно.

— Ми отак ладненько посідали командою в готелі напередодні, — розповів після переможного поєдинку синьйор Ліппі. — Я попередив підопічних про те, що все буде надсерйозно. І слід забути нашу перемогу в товариському матчі над збірною ФРН (4:1) у березні, взагалі викинути з голови думки про наші переможні традиції. Арбітр, коли зможе, допомагатиме їм. Тому не втрачайте розуму, щохвилини думайте, не робіть дурниць. І вони послухалися і здобули цю фантастичну перемогу!..

А тим часом прокурор італійського спортивного трибуналу Стефано Палацці ранком того дня, коли в Дортмунді Італія здобула блискучу перемогу, вимагав виключити чотири провідних футбольних клуби країни — «Ювентус», «Лаціо», «Мілан» і «Фіорентину» з вищого дивізіону — «серії А», визнавши їх винними у спортивному шахрайстві і проведенні договірних матчів.

При цьому обвинувач вимагає перевести «Ювентус» як мінімум в третій дивізіон, «серію С», а інші три клуби — у другий дивізіон, «серію В». Окрім того, прокурор вважає, що «Ювентус» потрібно позбавити двох звань чемпіона Італії, здобутих в сезонах 2004-05 і 2005-06.

Трибунал, створений для розгляду обвинувачень на адресу згаданих клубів, який засідає в Римі, повинен винести вердикт напередодні фінального матчу ЧС-2006, котрий, як відомо, відбудеться 9 липня. Либонь, розуміючи серйозність ситуації, тренер «Ювентуса» Фабіо Капелло подав у відставку. Керівники клубу відставку прийняли. За неофіційною інформацією, найближчим часом новим наставником «Ювентуса» буде призначено француза Дідьє Дешама. За його словами, він готовий працювати з командою навіть у серії B. Ну, а Фабіо Капелло, знаний фахівець, найближчим часом має очолити мадридський «Реал».

Сторінку підготував Віктор БРАНИЦЬКИЙ.