Дива не сталося й учора. Розблокувати роботу парламенту не зміг навіть «круглий стіл», зініційований Президентом України.

Ще задовго до 10-ї години ранку фракції Партії регіонів та «Наша Україна» провели в сесійній залі засідання. За словами Миколи Мартиненка («Наша Україна»), обговорювали стосунки влади й опозиції. «Нас вони цікавлять з точки зору розвитку політичного суспільства», — зазначив депутат. І додав, що потрібно встановлювати традиції на демократичних принципах незалежно від того, хто сьогодні при владі, а хто в опозиції. «Ми повинні навчитися такого діалогу», — констатував він. «Нашоукраїнець» зазначив також, що вони готові до пошуку компромісу, але в жодному разі не мовою ультиматумів.

А на запитання, чи підтримають соціалісти кандидатуру Петра Порошенка на посаду глави парламенту, депутат поки що відповіді не має. «У нас є угода між політичними силами. Ми не дискутуємо з цього питання». Водночас він зауважив, що вони готові розглянути й інші пропозиції, зокрема, право вето фракції на ті чи інші кандидатури. Але так ми можемо зайти надто далеко, впевнений він. Микола Мартиненко висловив сподівання, що соціалісти скажуть усім, що вони підтверджують свій підпис під коаліційною угодою.

Коли після 10-ї години стало остаточно зрозуміло, що сесія не працюватиме, лідери парламентських фракцій зібралися на черговий раунд переговорів, який пізніше мав відбуватися за участі Президента. Як повідомив кореспонденту «Голосу України» Сергій Поліщук (фракція БЮТ), на сьогодні залишився неузгоджений лише один пункт (із дванадцяти) ультиматуму. Він сподівається, що до ранку з цього питання вдасться домовитися. Для цього, за словами депутата, опозиції запропоновано очолити контролюючі комітети з кожної галузі економіки. Їх може бути від трьох до семи. Але щоб утворити ці додаткові комітети, необхідно внести зміни до Регламенту. «Ми працюватимемо у владі, втілюватимемо в життя нашу програму. А опозиція контролюватиме і в разі необхідності матиме змогу притягти нас до відповідальності через суд», — сказав Сергій Поліщук. Крім того, депутат зауважив, що вони готові підтримати закон про опозицію, однак, за його словами, поки що немає порозуміння, бо в Партії регіонів є певна недовіра до пропозиції. «Аби засвідчити наше бажання до компромісу, ми готові провести спільну прес-конференцію, де привселюдно візьмемо на себе зобов’язання з виконання нашої пропозиції».

«Коаліція вважає, що все має відбуватися саме так, як пропонує вона», — зазначила член тимчасової президії Раїса Богатирьова (фракція Партії регіонів). Вона наголосила, що на сьогоднішній день позиція фракції залишається незмінною. «Ми пропонуємо повернутися до Регламенту і діяти відповідно до нього». Раїса Богатирьова нагадала, що Регламентом передбачено пропорційний розподіл комітетів, а також закріплення за опозицією контрольних функцій. Однак коаліція відмовляється у такий спосіб розглядати питання, залишає за собою контрольні функції, оскільки вони не впевнені, де працюватимуть завтра: у владі чи опозиції. Депутат повідомила також, що зустріч у Президента переноситься на невизначений термін у зв’язку з тим, що коаліція не знає відповіді на те питання, яке дискутується, — щодо розподілу комітетів.

Лідер Партії регіонів Віктор Янукович упевнений, що опозиція повинна мати реальні інструменти впливу на владу, і ці права мають бути захищені законодавчо. І доти, доки цього не зрозуміють фракції коаліції, опозиція наполягатиме на своєму. Депутат наголосив, що нині питання не в посадах, а в тому, що виборці мають отримати ефективну владу.

А заступник голови фракції Партії регіонів Євген Кушнарьов повідомив, що в разі, коли до кінця тижня не буде знайдено консенсусу, 20 народних депутатів звернуться до надзвичайного заходу — голодовки. І якщо буде потрібно, голодуватимуть усі члени фракції.

Перший раунд учорашніх переговорів так нічим і не закінчився. По його завершенні відбулося засідання коаліційної трійки. Однак депутати повідомили, що підходу до преси не буде. Тим часом переговори між коаліцією та опозицією мали поновитися о 15-й годині.