У Львівській обласній раді нового скликання вперше створено комісію з питань зв’язків із українцями за кордоном.

Цими днями делегація депутатів взяла участь у святкуванні «Днів школи» українського педагогічного ліцею імені Т. Шевченка у місті Сігет (Румунія). За словами заступника голови обласної ради Лева Захарчишина, започатковано налагодження контактів і допомоги українцям, що проживають за кордоном, та заробітчанам.

У Румунії львів’ян зустрічали голова об’єднання українців повіту Марамуреш Мирослав Петрецькій, генеральний секретар повітової ради Думітру Думуца, голова міста Сігет Євгенія Годжа. Під час зустрічей на румунській землі йшлося про забезпечення освітніх та культурних запитів української громади. Депутати подарували педагогічному ліцею художню та навчальну літературу рідною мовою. Крім того, вони мають намір посприяти обладнанню комп’ютерного класу.

Як зауважив Лев Захарчишин, співпраця не повинна обмежуватися лише матеріальною допомогою, потрібен постійний діалог. Уже сам візит українських політиків до наших громад підвищує їхній статус в очах місцевої влади.

Делегація побувала на заключному етапі ІV конкурсу поетичної творчості учнів українських класів та пунктів навчання повіту Марамуреш. Депутат Лариса Федорів запросила переможців конкурсу в українознавчий табір для дітей діаспори, який щорічно організовує головне управління освіти та науки Львівської облдержадміністрації. Під час зустрічі з громадою прикордонного з Україною села Бистре йшлося про відкриття пішохідного пункту пропуску через румуно-український кордон. За допомогою представників влади обох держав буде пришвидчено розв’язання цієї проблеми.

А найближчим часом, як повідомляє прес-служба Львівської обласної ради, планується налагодження контактів із українцями, що проживають у Росії, Білорусі, Угорщині та Польщі.