Футбол. ФІФА дискваліфікувала грецьку федерацію футболу (HFF) і всіх її членів. Причиною покарання стало втручання уряду Греції у справи HFF, що порушує правила ФІФА про самостійність і незалежність національних федерацій від уряду країни.

У вересні 2005 року HFF було попереджено про те, що до 15 липня 2006 року федерації необхідно було добитися від парламенту Греції поправок до національного закону про спорт, щоб він відповідав вимогам міжнародного і європейського футболу. Представники грецької федерації звинувачують у ситуації, що склалася, міністра спорту країни Гіоргіса Орфаноса.

***

Нападник збірної Бразилії і мадридського «Реала» Роналдо заявив, що не збирається залишати національну команду і планує виступити на ЧС—2010.

«Не маю намірів завершувати міжнародну кар’єру. Я ще повен сил. У 2010-му мені буде лише 34 роки. В такому віці багато хто грає, і успішно. Отже, ми ще побачимося в ПАР», — заявив «зубастик». А от Кафу, Роберто Карлос і Жуніньйо Пернамбукан оголосили, що вже не гратимуть за національну команду.

***

Кубок Інтертото. 2-й раунд. Перший матч. «Нітра» (Словаччина) — «Дніпро» (Україна, Дніпропетровськ). 2:1. Голи: Рак, 15, Грнчар, 32 — Корниленко, 10.

«Дніпро»: Куслій, Грицай, Корниленко (Мелащенко, 82), Костишин, Бартулович, Радченко, Матюхін, Бідненко (Лисицький, 65), Кравченко (Балабанов, 21), Шершун, Пашаєв. Тренер — Олег Протасов.

Матч у відповідь відбудеться 8 липня у Дніпропетровську. Якщо господарі за підсумком двох зустрічей вийдуть переможцями, то в третьому колі їхнім суперником буде французький «Олімпік» із Марселя.

Черговий етап — австрійський

Як повідомила прес-служба ФК «Динамо» (Київ), віце-чемпіони України в Австрії розпочали другий підготовчий тренувальний збір. Біло-сині отаборилися в мальовничій місцевості за 25 кілометрів від Інсбрука. Зрозуміло, що гравцям команди, котрі у складі збірної України брали участь у чемпіонаті світу в Німеччині, надано короткочасну відпустку.

Отже, Олександр Шовковський, Андрій Несмачний, Владислав Ващук, Олег Гусєв, Руслан Ротань, Сергій Ребров і Артем Мілевський приєднаються до основної групи 8 липня. Повернувся в розташування «Динамо» Тиберіу Гіоане. Але він готуватиметься за індивідуальною програмою в Києві.

Роботу на австрійському зборі розпочали: воротарі —Віталій Рева, Тарас Луценко, Олександр Рибка; оборонці — Горан Гавранчич, Горан Саблич, Мар’ян Маркович, Андрій Єщенко, Давид Імедашвілі, Родріго, Родольфо, Бадр Ель Каддурі; півоборонці — Тарас Михалик, Діого Рінкон, Валентин Белькевич, Карлос Корреа, Айїла Юссуф, Мілош Нінкович, Флорин Чернат, Віталій Мандзюк; нападники — Максим Шацьких, Маріс Верпаковскіс, Клебер, Отар Марцваладзе.

У планах динамівців щонайменше чотири контрольні матчі. Орієнтовно вони пройдуть 5, 8, 11, 14 липня. Нагадаємо, що 16-й чемпіонат України стартує 23 липня. А 16 липня в Одесі відбудеться матч за Суперкубок між «Шахтарем» і «Динамо».

Турнір, котрий увійшов в історію

Перший чемпіонат України серед вищих навчальних закладів з футболу. Фінальний турнір.

Група А (олімпійська база «Святошин»). «Легкпром» (Київ) — «Техуніверситет» (Кіровоград). 0:0. «Легкпром» — «БДАУ-Рось» (Біла Церква). 3:0. «Легкпром» — «Університет» (Чернівці). 1:3. «Техуніверситет» — «БДАУ-Рось». 3:1. «Техуніверситет» — «Університет». 0:2. «БДАУ-Рось» — «Університет». 0:1.

Група В (Ірпінь). МАУП (Київ) — НУДПСУ (Ірпінь). 3:0. МАУП — «Юнга-морська академія» (Одеса). 6:1. МАУП — «Буревісник» (Тернопіль). 1:0. НУДПСУ — «Юнга-морська академія». 1:0. НУДПСУ — «Буревісник». 3:2. «Юнга-морська академія» — «Буревісник». 0:1.

Матч за третє місце. «Легкпром» — НУДПСУ. 3:0.

Фінал. МАУП — «Університет». 5:2. Голи: Костяний, 9,62, Талюк, 28,57, Приходько, 86 — Тодірко, 77, Керчу, 84.

МАУП: Косенко (Лінько, 72), Безнощук, Іванов, Зубахін, Ремарєв, Євсєєв, (Савко, 70), Гайдамака, Ріпенко, Посдєєв, Костяний (Приходько, 86), Галюк.

«Університет»: Купчанко, Ісаєв, Мельничук (Тодірко, 55), Дроняк, Федірчик (Смола, 64), Темерівський (Дроздік, 53), Маковійчук, Дележа, Тодорович (Загороднюк, 32), Керчу (Гультай, 87), Ткачук.

Найсильніші за підсумками цього турніру команди сформують вищий дивізіон і з вересня розпочнуть чемпіонат Студентської футбольної ліги України (СФЛУ) за системою осінь—весна.

Команди МАУП (Київ) і НУДПСУ (Ірпінь) в ці дні перебувають в Ейндховені (Нідерланди), де беруть участь у чемпіонаті Європи серед студентів.

В. Б.