Сесія Новгород-Сіверської районної ради прийняла звернення до Президента України, Верховної Ради та уряду.

Депутати висловили стурбованість і рішучий протест проти рішення про підвищення з 1 травня 2006 року на 25% цін на газ та електроенергію для населення. З 1 липня поточного року очікується нове підвищення цін на енергоносії. На думку депутатів, ці рішення фактично ініційовані Президентом, який у квітні цього року наклав вето на Закон «Про мораторій на збільшення цін і тарифів на використовувані у побуті газ, електроенергію, послуги громадського транспорту, житлово-комунальної послуги». Новгород-сіверські депутати вважають, що це спричинить зростання споживчих цін, ще більше зубожіння населення.

Сесія звернулася з проханням скасувати постанову Національної комісії регулювання електроенергетики про підвищення цін на газ та електроенергію. Підвищенню цін має передувати запровадження заходів соціального захисту населення із внесенням відповідних змін до бюджетів усіх рівнів. Депутати наполягають на скасуванні постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання діяльності НАТ «Нафтогаз України». Новгород-Сіверська районна рада пропонує також передбачити цільове фінансування житлово-комунальних господарств за регіональним принципом, залежно від стану основних фондів і фінансового забезпечення за останні 10 років, під час перегляду державного бюджету на 2006 рік.

Фальсифікаторів засуджено, черга — за замовниками

У справі фальсифікації результатів виборів міського голови Мукачевого (Закарпатська область) у квітні 2004 року поставлено крапку. Мукачівський міський районний суд засудив одного з колишніх заступників голови Закарпатської облдержадміністрації на п’ять років позбавлення волі, відклавши виконання покарання на один рік.

Крім того, за фальсифікацію результатів голосування та отримання хабара до кримінальної відповідальності притягнуто та засуджено на різні терміни позбавлення волі вісьмох керівників виборчих комісій. Тим часом, як передає агентство «Інтерфакс-Україна», Генеральна прокуратура повідомила про вжиття необхідних заходів для завершення досудового слідства щодо організаторів і замовників цих злочинів.

Готовий до президентських перегонів

Віце-президент Національної академії наук, екс-глава парламенту Володимир Литвин має намір балотуватися на посаду Президента на виборах у 2009 році. Про це він сказав під час спілкування з читачами на інтернет-сайті «Українська правда».

«Оскільки мене дуже часто запитують, чи буду я балотуватися у 2009 році, щоб відкинути подібні запитання у майбутньому, відповім: я буду балотуватися на наступних виборах Президента!» — наголосив він. Водночас, відповідаючи на запитання щодо впливовості посади глави держави за чинною Конституцією, Володимир Литвин зауважив, що впливовість значною мірою залежить не від Основного Закону, а від людини на цій посаді.