Наше квіткове господарство вирощує квіти для продажу. На наступний рік ми хотіли б реалізовувати не лише зрізані квіти, а й насіння та саджанці. Чи потрібно для здійснення такої діяльності отримувати якісь дозволи?

Ніна ВОЛОЩУК.

Київська область.

Для суб’єктів підприємницької діяльності, що здійснюють виробництво та реалізацію насіння і садивного матеріалу, законодавством встановлено спеціальні вимоги. Так, реалізовувати цей вид товару можуть лише ті особи, яким на це надано спеціальний дозвіл. Для отримання дозволу необхідно пройти атестацію виробничих умов, яку проводить атестаційна комісія з надання суб’єктам господарювання права на виробництво та реалізацію насіння і садивних матеріалів. За наслідками атестації видається паспорт на виробництво та реалізацію насіння і садивного матеріалу відповідних категорій, а особа, що отримала дозвіл на здійснення такої діяльності, заноситься до Державного реєстру виробників насіння і садивного матеріалу. Суб’єкти насінництва і розсадництва, що не занесені до цього реєстру, не мають права виробляти насіння і садивний матеріал для реалізації.

Крім того, усі партії насіння і садивного матеріалу, призначені для реалізації, повинні мати сертифікати, що засвідчують їх сортові та посівні якості. Проведення сертифікації та видача сертифікатів, що засвідчують сортові та посівні якості насіння, здійснюються державними насіннєвими інспекціями (для квітково-декоративних рослин — Українською державною квітково-декоративною насіннєвою інспекцією). На насіння і садивний матеріал, які за даними лабораторного аналізу відповідають вимогам нормативних документів, їх власнику видається сертифікат. Насіння і садивний матеріал, що експортуються, супроводжуються міжнародним і фітосанітарними сертифікатами. Суб’єкт насінництва та розсадництва має гарантувати відповідність сортових і посівних якостей насіння та садивного матеріалу і в разі порушення несе відповідальність згідно із законодавством України, адже використання на посів неперевіреного насіння або такого, що не відповідає вимогам нормативних документів, забороняється.

А якщо ви збираєтеся здійснювати оптову торгівлю насінням та садивним матеріалом, тоді вам доведеться подбати про одержання відповідної ліцензії. Питання видачі такої ліцензії вирішує ліцензійна комісія при Міністерстві аграрної політики України.

Наталя ВІЛАМОВА, юрист.