Дива не сталося — на черговому засіданні тимчасової президії Верховної Ради та лідерів депутатських фракцій учора зранку ні до чого не домовилися. Коаліціянти та опозиція продовжують наполягати кожен на своєму. Роботу парламенту заблоковано фракцією Партії регіонів, і заплановане пленарне засідання знову так і не розпочалося.

Коаліція, за словами члена тимчасової президії Верховної Ради «бютівця» Олександра Турчинова, погодилася на певні поступки: коли буде розблоковано сесійну залу парламенту, не розглядати питання про предмети відання комітетів Верховної Ради до обрання Голови Верховної Ради, перейти безпосередньо до обрання керівництва парламенту і виключно таємним голосуванням.

Хоча «більшовики» раніше наполягали на відкритому поіменному форматі. Однак «регіонали», стверджував О. Турчинов, відмовилися розблокувати роботу парламенту, висуваючи дедалі нові вимоги. «Мотивом блокування роботи Верховної Ради не є якісь регламентні чи процедурні позиції, а виключно дестабілізація соціально-економічної ситуації в Україні», — сказав О. Турчинов. Коаліція попередила опозицію, що залишає за собою право «діяти адекватно, коли конституційні права депутатів і надалі обмежуватимуть». Які саме адекватні дії можуть бути, чільник БЮТу не сказав, але запевнив, що вони будуть виключно у конституційному та законодавчому полі.

«Ми виступаємо за продовження діалогу на рівні представників парламентських фракцій з участю Президента України», — сказала у свою чергу член тимчасової президії Верховної Ради від Партії регіонів Раїса Богатирьова. За її словами, «регіонали» виступають за комплексне вирішення широкого кола питань — починаючи від взаємодії влади та опозиції, парламентської більшості та меншості, прийняття спочатку тимчасових змін до Регламенту Верховної Ради, а надалі — закону про парламентську коаліцію та опозицію, законів про Кабінет Міністрів, Президента України тощо. У тимчасових змінах до Регламенту «регіонали» пропонують погодити пункт про пропорційний розподіл парламентських комітетів між владними фракціями та опозицією, предмети їх відання та послідовність голосування у Верховній Раді цих ключових питань. Однак жодних позитивних зрушень у перемовному процесі «регіонали» також не вбачають. «Те, що намагаються запропонувати суспільству наші опоненти, — в одній пробірці диво і правду, — не може бути, — вважає Раїса Богатирьова. — Бо правда полягає в тому, що той шлях, який обрала влада начебто для демократичних перетворень, — це дуже вузький коридор, і нас заганяють тільки у той напрямок руху, який визначає влада». Опозиція не бачить жодних поступок з боку коаліції, вважаючи, за словами Р. Богатирьової, що «більшовики» лише прагнуть увійти до сесійної зали та проголосувати за обрання Голови Верховної Ради так, як захочуть. «Вони відмовляються обговорювати більш широке коло питань, які не пов’язані прямо з обранням Голови Верховної Ради та прем’єра», — стверджувала чільниця «регіоналів». Опозиція досі наполягає засвідчити всі домовленості письмово — у спеціальному меморандумі чи угоді. Однак компроміс у стінах Верховної Ради вже справді більше нагадує диво.

* * *

Тому переговорний процес вимушено перемістився зі стін на Грушевського на Банкову — там відбувся «круглий стіл» з участю Президента України Віктора Ющенка, лідерів всіх п’яти парламентських фракцій: Партії регіонів — Віктора Януковича, БЮТ — Юлії Тимошенко, «Наша Україна» — Романа Безсмертного, СПУ — Олександра Мороза та КПУ — Петра Симоненка. Як повідомила прес-секретар глави держави Ірина Геращенко, на початку «круглого столу» Віктор Ющенко наголосив: сьогодні головна політична проблема в Україні — парламентська криза, яку мають вирішити насамперед самі лідери парламентських фракцій. Президент пояснив свою участь у роботі «круглого столу» тим, що парламентська криза стає загальнонаціональною проблемою. Глава держави заявив: «Сподіваюся, що ми сидимо за історичним столом і перебуваємо близько до конструктивного рішення для виходу з парламентської кризи». Він вважає, що єдина причина, яка заважає лідерам парламентських фракцій самим сісти за стіл перемовин і знайти конструктивне рішення, — «відсутність атмосфери толерантності й довіри». Їх, переконаний Президент України Віктор Ющенко, потрібно відновити заради стабільності в Україні, заради виборців, котрі насправді розчаровані тим, що парламент недієздатний. Віктор Ющенко також наголосив: за «круглим столом» немає нікого більшого чи меншого, адже тут представлено всі п’ять політичних сил, яким віддали свої голоси виборці. «Тут фактично присутня така Україна, якою вона є, і треба розмовляти одне з одним з позиції рівних», — сказав Віктор Ющенко.

Перший раунд перемовин лідерів політичних сил із Президентом тривав дві з половиною години. Вийшовши до журналістів, керівник cекретаріату глави держави Олег Рибачук відзначив дуже конструктивний дух переговорів. Учасники «круглого столу» взяли тайм-аут до 18-ї години, щоб зробити редакційні правки у підготовленому проекті спільного меморандуму. За словами О. Рибачука, цей документ складається з 12 пунктів, і по кожному з них було досягнуто порозуміння. «Моє відчуття, що це — останній раунд, і є дуже гарні шанси, щоб було розблоковано Верховну Раду», — сказав глава президентського cекретаріату. Такою, зауважив, є і позиція керівника кожної з політичних сил, що беруть участь у перемовинах, і у кожного з них є бажання розблокувати парламент.

Речниця Президента Ірина Геращенко додала: Віктор Ющенко переконаний, що для нього цей день є щасливим, бо два роки тому саме 4 липня він заявив про свій намір балотуватися у Президенти України. І глава держави сподівається, що йому вдасться примирити парламентську п’ятірку. Партія регіонів вирішила провести перед наступним раундом перемовин з Президентом України політраду своєї партії, щоб обговорити та затвердити досягнуті домовленості.