Прості рядки урядової постанови від 23 червня 2006 року навряд чи здатні вразити уяву. «Внести зміни до переліку центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України...» Що стоїть за цим?

Рішення уряду позбавити Державний комітет з питань регуляторної політики та підприємництва та Національного агентства з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів самостійного статусу та підпорядкувати їх Міністерству економіки необізнаному може здатися суто технологічним. Активісти Українського союзу промисловців і підприємців розуміли: відомча залежність може спричинити втрату уваги влади до проблем малого і середнього бізнесу та сфери енергозбереження, які й досі були скоріше пасинками, ніж рідними дітьми мешканців високих кабінетів. Відсутність координації дій, зниження об’єктивності оцінок, імовірність адміністративного втручання та прямого ручного керування — все це бізнес-спільнота «проходила» багато разів. А тому не могла змиритися з черговою спробою повернути найважливішу систему управління догори ногами.

Отже, сьогодні завдяки наполегливій боротьбі комітет з регуляторної політики та агентство з питань ефективного використання енергетичних ресурсів активно працюють, а підприємницька спільнота сповнена енергії рухатися вперед. На часі — підвищення статусу Держкомпідприємництва до рівня Національної комісії з регуляторної політики, як це передбачено квітневим Указом Президента. Чекають інтелектуального підживлення і програми співпраці з «енергозберігаючим» агентством, яке віднедавна очолює віце-президент УСПП Євген Сухін.

Союз продовжує діяти. Ось ще один факт з бізнесового життя. Італійську інвестицію в 20 мільйонів євро отримало весною цього року харківське підприємство «Промбудскло». Це почала працювати нова кредитна лінія у розмірі 100 мільйонів євро, яку італійські банки «Де-Імпреза» та «Інтеза» разом з «Укрексімбанком» відкрили для українських підприємств. За участі банкірів створено спеціальну раду, яка відбиратиме найбільш вдалі бізнес-проекти. Переможці, плани яких відповідають європейським стандартам виробництва, зможуть найближчим часом отримати потрібні їм кредитні ресурси.

Скажете, звичайна для глобальної економіки подія? Так, але в Україні вона відбулася лише за посередництва громадської організації — Українського союзу промисловців і підприємців. А нещодавно президент УСПП Анатолій Кінах і голова правління ВАТ «Укрексімбанк» Віктор Капустін підписали широкоформатну угоду, якою, зокрема, передбачено створити ефективні механізми підтримки і захисту українських експортерів, значно спростити умови їхнього кредитування.

Цілком логічно, що промислово-підприємницька спільнота, та й не тільки, вважає УСПП головною рушійною силою вітчизняної економіки, провідником громадського підприємницького руху, реальним захисником інтересів реального сектору. Абревіатуру УСПП добре знають у країні, на думку союзу посилаються і до неї апелюють. І жодного перебільшення немає. До складу УСПП входять понад 38 тисяч представників усіх галузей економіки та форм власності, які разом забезпечують більш ніж 80% ВВП держави. Сьогодні УСПП став ще й міцним підгрунтям для діяльності широкої громадської корпорації, куди увійшли Федерація роботодавців України, Партія промисловців і підприємців, Українська аграрна конфедерація, Українсько-німецький форум.

Активісти і аналітики УСПП, а це — цвіт директорського корпусу, видатні менеджери країни, здатні стратегічно мислити, виробляти і пропонувати владі рецепти розв’язання найгостріших проблем, відпрацьовувати програми економічного розвитку державного масштабу. Нещодавно на конференції в Ялті «Україна після виборів: перспективи економічного зростання» був сформований та спрямований керівництву країни план першочергових дій, який, за оцінками фахівців, може становити основу програми кількох урядів і за достатньої політичної волі обов’язково забезпечить успіх. План став природним продовженням «Українського прориву» — програми прискорення соціально-економічного розвитку і духовного відродження країни, яка була підготовлена А. Кінахом два роки тому.

Ще один крок промисловців і підприємців до системної економічної розбудови — створення в розпаленому політичними баталіями парламенті міжфракційного об’єднання народних депутатів «Стабільна Україна». «Ми маємо намір спрямувати роботу на вирішення прагматичних соціально-економічних питань. Ситуація з «двічі в. о.» урядом та парламентом, який півроку не займається законотворчістю, є загрозливою для економіки. А тому представники промисловості у Верховній Раді, а це понад 40 народних депутатів, мають брати господарську ініціативу у свої руки», — так прокоментував цю неординарну для країни подію Анатолій Кінах. Нині об’єднання готове передати на розгляд парламенту найбільш актуальні економічні законопроекти — про єдиний соціальний податок, удосконалення спрощеної системи оподаткування, впровадження енергозбережних технологій тощо.

Отаку відповідальність за долю країни, яку практично щодня виявляють вітчизняні бізнесмени, варто хоча б раз виявити деяким політичним лідерам, помітним хіба що ганебною метушнею навколо крісел та портфелів. Адже становище, в якому перебуває країна, настільки тривожне, що Український союз промисловців і підприємців терміново скликає позачерговий з’їзд. «Бізнес розуміє, наскільки високими є ризики пролонгації негативних соціально-економічних тенденцій на 2007—2008 роки, наскільки актуальними і невідкладними є дії щодо підвищення конкурентоспроможності вітчизняної економіки, адаптації до процесів євроінтеграції, необоротного підвищення ціни на енергоносії тощо», — йдеться у передз’їздівських документах УСПП.

Отже, локомотив вітчизняного бізнесу продовжує свій потужний рух по тому важкому шляху, який треба здолати якомога швидше, щоб «не опинитися на узбіччі історичного розвитку», каже Анатолій Кінах.