Зініційований Президентом України та парламентською коаліцією «круглий стіл» з участю представників усіх політичних сил, де мали знайти вихід із парламентської кризи, вчора у Верховній Раді так і не відбувся.

Коли початок запланованого заходу затримувався вже майже на півгодини, лідер фракції КПУ Петро Симоненко заявив: комуністи вважають недоцільною участь у роботі «круглого столу», бо його ініціатори, зволікаючи з відкриттям, виявляють до зібрання неповагу. А вже за кілька хвилин бютівець Микола Томенко повідомив: «круглий стіл» взагалі не відбудеться, бо не прийшов лідер фракції Партії регіонів Віктор Янукович. І за відсутності лідера політичної сили, яка блокує роботу парламенту, немає жодного сенсу проводити дискусію.

Позицію Партії регіонів оприлюднив уповноважений її фракції Тарас Чорновіл. За його словами, Партія регіонів була готова до дискусії, однак позицію партії делегували представляти не партійному лідерові, а групі народних депутатів України — Раїсі Богатирьовій, Олені Лукаш, Євгену Кушнарьову та Тарасу Чорноволу. Регіонали вважають, що на першому етапі «круглого столу» не обов’язково мають бути присутні лідери політичних сил, адже спочатку треба лише представити позиції кожної зі сторін. А лідери вже повинні зустрітися після досягнення певних домовленостей і узгодження всіх документів, запланованих до підписання. «Проте узгодженого документа на сьогодні немає», — сказав Т. Чорновіл.

Тоді як коаліція пропонувала уже вчора підписати спільну резолюцію. За словами керівника інформаційного департаменту «Нашої України» Тетяни Мокріді, у вихідні працювала робоча група з участю і представників коаліційної трійки, і Партії регіонів. Було підготовлено сценарій «круглого столу», який учора мав відбутися у Верховній Раді, і проект резолюції. На рівні підготовки жодних питань не виникало. «Круглий стіл» мав тривати півтори години, а співголовувати на ньому — лідер Партії регіонів Віктор Янукович та лідерка БЮТ Юлія Тимошенко. Саме Юлія Володимирівна тому, що, за коаліційною угодою, координатором парламентської коаліції є лідер однієї з коаліційних фракцій по черзі. А тепер — якраз черга БЮТ. До того ж попередньо планувалося (за словами речниці «Нашої України», це було відомо В. Януковичу), що Президент України не братиме участі в першому раунді «круглого столу». «Нашій Україні» здається, що Віктор Федорович ніяк не може вийти з президентської кампанії і намагається досі позиціонувати себе як кандидат у Президенти України, — сказала

Т. Мокріді. — Неучасть В. Януковича у «круглому столі» пов’язана виключно з тим, що тут немає глави держави».

Лідери коаліційних фракцій пішли радитися далі за зачиненими дверима. Член тимчасової президії Верховної Ради Іван Бокий (СПУ) не зміг спрогнозувати подальший розвиток подій. В інтерв’ю журналістам він заявив, що запланований «круглий стіл» зірвала опозиція, а заяви, оголошені від імені опозиції Тарасом Чорноволом, — непереконливі. «Не можу зрозуміти, чому керівник фракції Партії регіонів не може з’явитися на «круглому столі», його це не повинно принизити, — сказав І. Бокий. — Чому опозиція злякалася «круглого столу» — незрозуміло». Депутат також зауважив, що йому здаються дивними наполягання регіоналів продовжувати перемовини у форматі погоджувальної ради, роль якої сьогодні в парламенті виконують тимчасова президія Верховної Ради та керівники депутатських фракцій. Адже на таких зібраннях уже не раз обговорювали шляхи виходу з парламентської кризи, але розв’язати це питання так і не змогли. Тоді як запропонований «круглий стіл» — це дещо інше, це неофіційний парламентський орган, де виробляють остаточні рішення. А відповідаючи на запитання, чому не міг відбутися «круглий стіл» з участю уповноважених представників фракції Партії регіонів, Іван Бокий сказав: «Коли коаліція представлена керівниками фракцій, а опозиція тільки її представниками, це видається доволі дивним».

У проекті резолюції, який було вироблено під час попередніх консультацій на вихідних і який планували підписати вчора, за словами голови підготовчої депутатської групи, не йшлося про якісь поступки з боку коаліції. Адже вона ультиматуми не приймає. «Там є одне — констатація, що і коаліція, і опозиція працюватимуть у межах, визначених Регламентом і Конституцією», — сказав І. Бокий. Однак у цьому проекті, зокрема, йшлося про можливість віддати опозиції кілька контрольних комітетів парламенту та гарантії, що голосування за керівництво Верховної Ради і Прем’єр-міністра не відбуватиметься «у пакеті».

Згодом лідери депутатських фракцій і груп зібралися на чергову нараду, на яку, щоправда, не прийшли комуністи. За словами члена тимчасової президії Верховної Ради від Партії регіонів Раїси Богатирьової, після діалогу, який тривав понад дві години, було вирішено створити робочу групу із представників усіх політичних партій у Верховній Раді, розглянути пропозиції всіх політичних сил, щоб виробити спільний документ — резолюцію чи меморандум. У ньому має бути чітко визначено перелік питань та часові рамки їх виконання, від чого залежатиме прийняття рішення про розблокування роботи парламенту. За прогнозом Р. Богатирьової, можливо, певного рішення вдасться дійти вже найближчим часом, однак за умови, що робоча група зможе зібратися та напрацювати домовленості. Поки що про своє бажання працювати у робочій групі заявили лише фракції «Наша Україна» та Партії регіонів, БЮТ і СПУ визначаються, а позиція комуністів також ще невідома. «Ми готові до проведення зініційованого Президентом України «круглого столу», якщо він буде загальнонаціональним, за участю глави держави та із залученням інших непарламентських партій та громадських організацій, — наголосила Раїса Богатирьова. — На ньому треба обговорити внутрішню та зовнішньополітичну ситуацію в Україні, передусім потребу об’єднання країни, виходу з економічної та політичної кризи».

А лідер фракції «Наша Україна» Роман Безсмертний в інтерв’ю журналістам після зібрання лідерів фракцій заявив: «Президент України не заперечує проти участі у роботі «круглого столу», але з Президентом треба говорити, висловлюючи якісь пропозиції, ініціюючи певні рішення. Єдиним інструментом розв’язання цієї ситуації є діалог, — вважає Р. Безсмертний. — Сторони мають опрацювати свої позиції, бо вимоги Партії регіонів весь час змінюються. Треба дивитися не на вчора чи сьогодні, а на завтра, якими мають бути українська більшість та опозиція».

А тим часом депутати з фракції Партії регіонів чергують у парламенті, змінюючи одне одного, та продовжують блокувати сесійну залу Верховної Ради.