Тема чергового радіозвернення Президента Віктора Ющенка — перший ювілей Конституції України. Проте, віддавши належне народним депутатам, які у 1996 році ухвалили Основний Закон, глава держави здебільшого говорив про сьогоднішні проблеми.

«Десяту річницю української Конституції країна зустріла без Конституційного Суду, без дієздатного парламенту і нового уряду», — сказав він та наголосив, що відповідальність за це лежить винятково на депутатах нової Верховної Ради, на лідерах партій та блоків, через недалекоглядну позицію яких заблоковано роботу парламенту. У цій ситуації, вважає В. Ющенко, потрібно сісти за стіл переговорів та обговорити питання, пов’язані з парламентською кризою і відновленням роботи українського парламенту.

«Конституція України чітко визначає терміни, протягом яких мають бути сформовані парламентська коаліція і новий уряд. Уряд, який повинен взяти на себе відповідальність за соціально-економічні реформи. Кожен день зволікання з формуванням керівництва Верховної Ради і Кабінету Міністрів — це втрачені можливості для країни, її економіки, врешті-решт, її іміджу. Країна стоїть на порозі жнив, на часі — підготовка до опалювального сезону, дискусія щодо бюджету-2007. На порядку денному — тема енергетичної безпеки, переговори з постачання енергоносіїв. Вирішення цих складних і важливих завдань — відповідальність всіх політиків, уряду, парламентських комітетів», — вважає Президент. Бо «можна бути в опозиції до влади, але не можна бути в опозиції до країни».

Глава держави ще раз наголосив, що повторних парламентських виборів не буде та закликав владу — законодавчу і виконавчу, центральну і на місцях — кожною своєю дією демонструвати повагу до Основного Закону.

Водночас Президент зазначив, що, внісши два роки тому зміни до Конституції, політики, бажаючи змінити баланс між гілками влади, створили більше проблем, ніж вирішили. Адже суди, хоч і отримали статус незалежної гілки влади, проте не стали дієвими та ефективними інститутами захисту прав людини, а саме судочинство не стало справедливим. Законодавчий орган ще не позбувся ознак сповзання до диктатури більшості, а вищий орган виконавчої влади — Кабінет Міністрів — і надалі функціонує без законодавчого забезпечення своєї діяльності. Тож система повноважень у трикутнику Президент — Верховна Рада — уряд є незбалансованою, насиченою ризиками потенційних політичних конфліктів. Тому «проблема вдосконалення Конституції аж ніяк не знімається з порядку денного і вестися таке вдосконалення повинно в інтересах всього суспільства, а не окремих політичних груп і владних інституцій», — наголосив глава держави.